PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

FEDA inaugura l’Estació Transformadora i Repartidora de la Gonarda

La parapública ha invertit 13 milions d’euros en aquesta instal·lació

Per El Periòdic

Inauguració de l’Estació Transformadora i Repartidora de la Gonarda.
Inauguració de l’Estació Transformadora i Repartidora de la Gonarda. | FEDA

El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, i el cap de Govern, Xavier Espot, van presidir ahir dimarts al matí la inauguració de l’Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de la Gonarda, a les mateixes instal·lacions de l’Aldosa de la Massana amb la presència de diverses autoritats del país i membres de la parapública. Es tracta d’una subestació que té per objectiu distribuir energia elèctrica beneficiant les parròquies d’Ordino i de la Massana i que té la capacitat de donar servei al 28% de tot el país. En total, FEDA ha invertit 13 milions d’euros en aquest projecte. «Al final, l’objectiu de l’estació és transformar tota l’energia que produïm a Andorra i que ens arriba de fora per a enviar-la a totes les cases», va indicar Moles. El director general de FEDA va assegurar que és una de les grans inversions que ha fet la companyia al llarg dels últims anys, i ho va equiparar, quant a rellevància, al projecte del parc solar de Grau Roig. Concretament, aquesta ETR encara tindria la capacitat d’alimentar una tercera parròquia i mitja més: «Té capacitat de creixement i encara podríem instal·lar-hi més transformadors. En realitat, estem cobrint entre un 14 i un 16% de la demanda energètica d’Andorra», assenyalava Moles.

En la presentació, el cap de Govern, Xavier Espot, va destacar la capacitat d’anticipació que van tenir FEDA i Nord Andorrà a l’hora de preveure la infraestructura, als anys 90, assenyalant que en aquell moment es podria haver optat per una opció de mínims, però es va pensar a llarg termini i això ha contribuït al creixement ordenat de la parròquia.

Durant l’acte inaugural, es va destacar especialment la implicació de la parapública amb la sostenibilitat, ja que l’ETR de la Gonarda s’ha dissenyat i construït utilitzant alts estàndards d’eficiència i mediambientals. Així ho van explicar el director d’Enginyeria de FEDA, Marc Calvet, i l’enginyer responsable del projecte, Josep Maria Moles, en la visita que van fer a les instal·lacions. Calvet va destacar els elements que fan singular l’edifici i l’aparellatge de l’ETR.

El projecte s’ha dissenyat amb estudis volumètrics i paisatgístics per aconseguir que tingui un mínim impacte visual, amb tots els equipaments encabits en un edifici completament integrat en l’entorn, una forma que passa desapercebuda i amb aparença similar als edificis residencials de la zona. A més, s’ha dotat d’una coberta vegetal amb espècies autòctones, que s’integra amb el paisatge durant totes les estacions de l’any. La infraestructura és una estació de transformació i repartiment d’electricitat d’alta a mitjana tensió (de 110 quilovolts a 20 quilovolts). L’electricitat es transporta fins a l’ETR en alta tensió a través de la nova línia d’alta tensió que connecta amb la resta d’ETR i amb la central hidroelèctrica de FEDA i s’hi transforma a mitjana tensió per poder-la distribuir a les parròquies de la Massana i Ordino.

Explicaven que tot això beneficiarà el país, ja que donarà resposta a les necessitats de demanda dels pròxims anys, tot alleugerint la càrrega sobre la resta d’ETR, i facilitarà la connexió de les noves instal·lacions de producció amb energies renovables. Per a fer-ho compta amb dos transformadors de potència que permeten donar servei a un consum equivalent al 28% de la punta màxima de consum d’Andorra, similar al de les estacions de Ransol o la Margineda.

HIPOTÈTICA PUJADA DEL PREU DE LA LLUM

El director general de FEDA, no va voler manidestar-se sobre una possible futura pujada del preu de la llum, però va recordar que el darrer increment de la tarifa va tenir lloc el desembre de l’any passat. «Tot dependrà d’evolució de tot plegat. La decisió final la tindrà el Govern», apuntava. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT