Andorra la Vella
Astrié vol un espai multifuncional pels esdeveniments de la capital
L’augment del cost de la Fira convida el cònsol major a fer diversos «plantejaments»
La Fira d’aquest any serà una edició especial per a un esdeveniment icònic del país que, en paraules del cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, «si no et trobes algú a la Fira, és que ha desaparegut», tal com va mencionar ahir en la roda de premsa acompanyat del cònsol menor de la capital, Miquel Canturri. La Fira d’enguany serà l’última que es porti a terme amb l’actual conveni, que porta vigent des de l’any 2018, període en què s’han fet notoris els augments del cost del muntatge de l’embalatge que han anat creixent i s’espera que, amb la convocatòria d’elaboració d’un nou conveni, es produeixi un augment significatiu dels preus. És per això que el cònsol ha mencionat que aquest escenari convida a fer «replantejaments» sobre diferents aspectes com, per exemple, el lloc on se celebra la Fira. Astrié va manifestar la necessitat escaient de la construcció d’un espai multifuncional que pugui acollir diferents esdeveniments com la Fira, el Cirque du Soleil o competicions esportives de tenis, entre molts altres.
El cònsol major va fer esmena del gran revulsiu que suposa la Fira per a la capital i el país, que aporta un elevat volum d’activitat econòmica i acompleix un rol destacat a escala social per a la població. Així i tot, el cònsol va declarar que els costos van in crescendo i que s’hauria de fer un replantejament de cara a l’esdeveniment i al lloc on es porta a terme. Astrié va explicar que, a banda de la inversió de 420.000 euros que costa organitzar la Fira, el tancament del pàrquing comunal on es du a terme també suposa una pèrdua de recaptació, d’aproximadament 130.000 euros, fet que provoca l’augment dels costos reals de l’esdeveniment. El mandatari de la capital va estipular que no s’ha volgut ni es vol traspassar part d’aquesta despesa al preu que cobra el Comú als expositors, afegint que és relativament barat poder instal·lar un estand a la Fira.
En aquestes circumstàncies, el cònsol major va declarar que «ens hem de replantejar si això és sostenible des d’un punt de vista de sentit comú. Ens costarà la Fira més de 600.000 o 700.000 euros, que està molt bé perquè és un gran revulsiu per a la parròquia i el país», però «potser ens hem de replantejar coses». És per aquests motius que Astrié va exclamar que «ens hem de replantejar el lloc, on s’ha de fer aquesta Fira? I no parlem només d’aquest esdeveniment, sinó també del Cirque du Soleil, tornejos de tenis, trial indoor... una sèrie d’esdeveniments que necessiten un espai multifuncional».
Així mateix, respecte a l’edició d’enguany, el cònsol menor, Miquel Canturri, va anunciar que la Fira torna al model normatiu d’abans de la pandèmia, «tornem a la Fira que era abans». El cònsol menor va explicar que l’esdeveniment se celebrarà entre el 27 i 28 d’octubre amb un total de 187 expositors, entre els quals hi haurà el Periòdic d’Andorra a l’estand número vuit. Els estands ocuparan un total de 10.000 metres quadrats, descomptant l’envelat de les 37 associacions que seran presents a la cita. Finalment, la Fira comptarà també amb més de 25 participants en la nova secció de productors agrícoles i artesans, tant del país com de França.