PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els preus dels lloguers dels pisos augmentaran entre un 1 i un 5%

El Govern prorrogarà tots els contractes, protegint els lloguers més antics

Per Anna Mencos

Presentació del projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatge.
Presentació del projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatge. | SFGA/JAViladot

Els lloguers dels habitatges incrementaran l’any que ve l’Índex de Preus de Consum (IPC) un percentatge que serà d’entre un 1% i un 5% en funció de l’antiguitat del contracte. Així ho va explicar ahir la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i el secretari d’Estat d’Economia, Treball i Habitatge, Jordi Puy, en la roda de premsa per presentar el projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatge. La ministra va explicar que el Govern va entrar ahir a tràmit parlamentari la llei en caràcter d’emergència, després de veure com incrementava l’IPC.

Una vegada van veure com evolucionava la situació, la ministra va explicar que des de l’Executiu «hem arribat a la conclusió i a la necessitat de prorrogar tots els contractes de lloguer. El que volem és que sigui la llei punt final a la intervenció del Govern en el mercat de lloguer, i la qüestió de l’IPC, ens ha ajudat a prendre aquesta decisió», comentava la ministra. La voluntat del Govern és protegir els lloguers més antics, i que una vegada passin aquests quatre anys de legislatura deixi d’haver-hi una intervenció sobre el preu de l’habitatge per part de l’Executiu.

Entrant al detall, els lloguers del 2015 o anteriors podran gaudir d’una pròrroga de quatre anys i es podran veure incrementats l’any que ve de l’IPC més el 5%; els del 2016 gaudiran d’una pròrroga de tres anys i s’apujaran de l’IPC més el 4%; els del 2017, es podran prorrogar dos anys i l’actualització serà del 3% més l’IPC; els dels 2018 tindran una pròrroga d’un any i s’apujaran de l’IPC i el 3% i a l’últim els del 2019 gaudiran d’una pròrroga d’un any i s’apujaran de l’IPC més l’1%. Les pròrrogues es podran sol·licitar durant l’any 2024, i en el cas de tots els contractes que vagin a vèncer a partir del 2025 es regiran pel principi de llibertat de pactes i les parts podran prorrogar-lo, renovar-lo o extingir-lo lliurement, d’acord amb les disposicions de la Llei d’arrendaments de finques urbanes vigents.

Puy, va detallar que si la renda dels contractes afectats per la mesura anterior és inferior a sis euros per metre quadrat, el propietari podrà incrementar la renda fins a un màxim del 6% més l’IPC corresponent.

Marsol també va explicar que es mantenen les excepcions a la pròrroga forçosa que estaven vigents, com són la cessió de l’immoble a favor del Govern per a usos socials; la recuperació de l’immoble per a ús propi o familiar; quan la renda mensual superi els 2.000 euros; i quan l’ocupació de l’habitatge és incompatible per necessitat de realitzar obres vinculades a la seguretat, salubritat i higiene.

Referent als habitatges buits, Marsol va explicar que actualment hi ha 1.700 pisos buits, i que la seva intenció és poder motivar als propietaris perquè posin els pisos a lloguer. Per assolir això, la ministra va manifestar la voluntat que, de cara a l’any vinent, es creï una borsa d’habitatge a preu assequible en què es donin garanties als propietaris perquè d’aquesta manera molts dels habitatges que es troben buits puguin posar-se al mercat: «treballarem per mirar de motivar bona part dels propietaris, perquè els pisos entrin a la borsa d’habitatge, i així aflori el mercat de lloguer, i pugui regular-se», manifestava Marsol.

 

MESURES D’ESTÍMUL DEL MERCAT

El projecte de llei també estableix un increment del gravamen als habitatges buits de 10 a 20 euros per metre quadrat. A més, també es preveu allargar la mesura de prohibir transitòriament les noves autoritzacions d’habitatges d’ús turístic (HUT) en apartaments i estudis, incloent-hi la categoria de cinc estrelles. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT