PUBLICITAT

Un cas per furts obre el debat sobre la manca d'un psiquiàtric

  • Els especialistes asseguren que l'home, amb esquizofrènia, no pot estar intern a la Comella
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'entrada de la Seu de la Justícia. Foto:TONY LARA

Es va presentar davant del Batlle com a Mohamed Alli. Va assegurar que havia nascut a Iraq però no recordava quants anys tenia. Tampoc recordava haver comès els fets que se li imputaven, un conjunt de furts a vuit establiments d'Escaldes i d'Andorra la Vella aquest estiu, després de forçar-ne la porta d'entrada. Per tots aquests ítems, i també després de tractar-lo en diverses visites, els experts psiquiàtrics que van comparèixer ahir a la vista, el doctor Cabeza i el director de Servei de Salut Mental, Joan Obiols, van assegurar que l'home processat ahir no era convenient que seguís intern a la presó de la Comella. «No és el lloc adequat per seguir un tractament psiquiàtric», va assegurar Cabeza, mentre que Obiols va manifestar la necessitat que ingressés a «un centre psiquiàtric especialitzat». L'home pateix, segons van constatar els dos especialistes, trastorns esquizofrènics crònics, i possiblement patia un brot el dia dels furts. Cabeza també va exposar que patia al·lucinacions auditives que podien causar agressions cap a la seva pròpia persona i cap a terceres.

Tots els integrants de la vista van mostrar el seu acord amb les exposicions dels psiquiatres, però a posteriori va aparèixer la problemàtica: on s'ha d'internar aquest home? Tant Cabeza com el propi director del Centre de Salut Mental van reconèixer que el Principat no disposa de cap instal·lació per acollir amb garanties els malalts mentals crònics per acollir el processat. Obiols va exposar que existeixen convenis amb centres estrangers, com és el cas d'un centre a Lleida, tot i que va posar en dubte que aquesta instal·lació acceptés admetre un pacient amb càrrecs delictius. Cal constatar, a més, que el processat ha tingut problemes de conducta a la Comella, tant amb agents com amb altres interns, motiu pel qual ha hagut de passar llargues temporades al calabós.

Avançament de la sentència / Per tot, el Batlle va mostrar ahir el seu desconeixement respecte com resoldre el cas, i va decidir avançar la resolució de la sentència per d'aquí a 15 dies, davant la problemàtica dels fets i la necessitat de treure l'intern de la presó. Tant la Fiscalia com el seu advocat van mostrar-s'hi d'acord, tot i que van demanar diferents penes pels fets comesos el passat 19 de juliol. L'home, amb l'ajuda d'un tornavís, va forçar les portes de vuit establiments i va endur-se diferents productes a més de quanties econòmiques extretes de les caixes registradores. Cap dels empresaris, però, va reclamar responsabilitats al processat ja que ja havien estat indemnitzats per les seves respectives asseguradores.

Pels fets, el Ministeri Fiscal va demanar una pena de dos anys de presó i l'expulsió definitiva del Principat, a no ser que finalment es decidís integrar-lo en algun centre psiquiàtric. Per la seva part, la defensa va demanar l'absolució al considerar que la seva malaltia va ser causa dels furts. En cas que fos demanat culpable, va sol·licitar una pena d'un any i mig en un centre psiquiàtric.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT