PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’associació d’argentins proposa un portal web per deixar currículums

Davant l’allau de temporers que va haver-hi l’any passat, demanen més informació de qualitat

Per Maria Lozano

Imatge del president de l’associació ‘Argentinos en Andorra’, Marcelo Ponce.
Imatge del president de l’associació ‘Argentinos en Andorra’, Marcelo Ponce. | M.P.

Andorra va aprovar el passat divendres incorporar-se a la Xarxa Iberoamericana d’Autoritats Migratòries amb l’objectiu de reforçar la cooperació internacional entre autoritats encarregades d’aquesta temàtica amb els diversos països que configuren la regió. Els principals objectius d’aquest espai són reforçar la cooperació tècnica en relació als moviments migratoris; consolidar mecanismes per intercanviar informació entre les parts; millorar la formació dels funcionaris en la temàtica del control migratori i institucionalitzar l’operativitat dels processos migratoris amb els països membres.

D’altra banda, la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné va anunciar, ara fa 11 dies, que des del ministeri es documentarà a estats emissors de temporers sobre la temporada d’hivern. Per aquest motiu, des d’EL PERIÒDIC hem volgut parlar amb el president de l’associació d’‘Argentinos en Andorra’, Marcelo Ponce, amb qui Govern està fent diverses reunions per posar temes en comú sobre la taula. Ponce va explicar que des de l’organització proposen «reorganitzar i endreçar una mica tot el que té a veure amb els treballadors de temporada», on se sumen diferents factors: el mateix treballador, l’empresa, immigració i Govern.

Ponce va recordar que l’any passat va haver-hi una allau de treballadors de temporada, i molts no van tenir l’ocasió de poder viure al país en unes condicions dignes: «L’any passat el sistema va col·lapsar i van venir milers de temporers. Es llogaven sofàs per 500 euros, o trasters sense calefacció per 800».
La causa principal, explicava Ponce, va ser la manca d’informació de l’estructura del sistema relatiu als treballadors de temporada: «L’únic que trobaven les persones que volien venir a viure aquí és vídeos de YouTube de gent que explicava la seva experiència», remarcava, afegint que «si entraves a la pàgina web d’immigració d’Andorra només trobaves els requisits que es necessiten i la documentació, no hi ha cap més informació». 

Micaela Orosco va arribar ara fa 10 dies a Andorra des d’Argentina amb la seva parella. Arran del moment políticament difícil que hi ha ara al seu país d’origen: «Vam planejar venir aquí a Andorra durant mesos», explicava la testimoni, que remarcava que «feia anys que volíem sortir d’Argentina i vam estar investigant. Socialment, culturalment i per l’idioma ens va semblar que Andorra era el millor país per a nosaltres».
Orosco va explicar que es va informar per vídeos de YouTube de quina era la vida aquí, i fins i tot alguns requisits que es necessiten. També sobre com trobar feina: «Hem estat enviant currículums per correu electrònic, és el que recomanaven en els vídeos que vam veure». A més, va remarcar que «estic enviant currículums especialitzats segons l’empresa per tenir més possibilitats que m’agafin a algun lloc».

La digitalització de curriculum vitae també és una de les recomanacions que fa Ponce des de l’associació: «l’any passat hi havia bars i restaurants amb més de 200 currículums», va explicar, afegint que «un portal per deixar els currículums en línia facilitaria molt la situació», ja que es podrien deixar currículums abans d’arribar al Principat.

Així, el president de l’associació explicava que els temporers arriben sense feina i sense pis, i és llavors quan hi ha els problemes. La testimoni detallava que ara mateix ella i la seva parella estan sense feina i tenen un pis llogat per a aquest mes: «estem buscant un pis, ja que ara mateix en tenim llogat un per només un mes. Però, encara estem buscant feina». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT