Voler i no poder

Andorra cau a casa contra una Kosovo àmpliament superior amb dos gols de Rashica i un de Zeqiri

Per Joan Jiménez

Un instant del partit.
Un instant del partit. | FAF

Ahir, la selecció nacional absoluta va rebre a Kosovo a l’Estadi Nacional en el marc de la fase classificatòria per a la Euro 2024, perdent 0-3 contra els balcànics en un matx on els tricolor no van aconseguir fer front al seu rival, tot i l’esforç físic emprat a la gespa.

El conjunt kosovar iniciava el matx fent gala de la seva qualitat i aproximant-se de forma constant a l’àrea, fent regats d’alt nivell que costava frenar per part dels nois de casa. La selecció de casa es trobava enfront d’un equip que no deixava passar la pilota de forma mitjanament controlada des dels tres quarts del seu camp. Ni les arrancades en velocitat ni les pilotes llargues ni les jugades de toc semblaven fer efecte contra la defensa balcànica. Al minut 13, els ànims es començaven a escalfar després d’una picabaralla que va finalitzar amb una targeta groga per Alaéz i el Vojvoda per protestar. Kosovo feia gran ús de les bandes, apoderant-se d’aquestes amb grans espais per penjar esfèrics a l’àrea que avisaven als andorrans de què el primer podria estar a prop. Exemple d’aquests va ser un centre d’Hadergjonaj. Amb aquest panorama, Kosovo es va avançar després que una passada a l’espai de Muslija fes que Rashica superés a Llovera i es quedés cara a cara contra Iker Álvarez, que el supera fàcilment amb un xut ras al primer pal que trenca el marcador. Així i tot, el gol va fer despertar una mica a Andorra, que aconseguia donar passes cap endavant i començar a estacionar-se més en camp contrari, però sense poder reflectir aquesta major ofensivitat en xuts a porta. A més, Kosovo continuava avisant als andorrans que les seves contres eren molt perilloses i mantenien alerta als de Koldo. En aquest escenari de punt mort, s’arribava al pas per vestuaris.

Els kosovars saben aprofitar i nodrir-se molt per les bandes, fent molt mal als tricolor amb centres a l’àrea

La segona part donava principi amb una Kosovo que tornava a tancar al seu camp a la selecció absoluta. La selecció andorrana s’esgrimia com podia per defensar-se d’uns kosovars que, tot i no mostrar la gran ferocitat que s’havia vist amb el 0-0, aconseguien arribar amb perill a l’àrea tricolor i donar feina a Iker Álvarez. La banda dreta era la zona on els balcànics assolien provocar més nerviosisme a la defensa andorrana, fent constants centres a l’àrea, a més d’un centre xut de Bytyqi que gairebé sorprèn el porter tricolor. Al minut 64, es lesionava el davanter centre Rrahmani, obligant l’entrada de Korenica. Així i tot, els kosovars no veien perillar el seu domini, sabent que assegurarien el marcador amb una ofensivitat passiva que semblava ser suficient per assegurar el marcador i potser ampliar aquest, tal com va passar al minut 70. Raschica va fer el seu doblet en enviar la pilota a les malles d’Iker Álvarez, que toca lleugerament l’esfèric per intentar atrapar sense èxit una pilota morta que no havia pogut rematar bé Hadergjonaj. L’estrella kosovar de la nit va poder tenir triple recompensa, en aprofitar una contra per clavar una vaselina a Iker Álvarez, però va ser anul·lat per fora de joc. Però el que si va ser donat per bo va ser el gol de Zeqiri al minut 83, que rebia una assistència de Raschica, quedant-se sol contra Álvarez i superant aquest amb facilitat amb un xut ras i fluix, pujant el definitiu 0-3 al marcador. Amb el matx ja resolt, Márcio Vieira feia la més clara del partit amb una volea que acabava al cos de Muric al 85. Ja de cara al final del partit, Aarón Sánchez, qui ja es notava cabrejat amb el joc dur dels balcànics, va veure la groga al 88 després d’una discussió amb els kosovars. Finalment, l’àrbitre xiulava el final amb una derrota andorrana per 0-3 contra una molt superior Kosovo, que no va haver de prémer excessivament l’accelerador per a superar als tricolor.