PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nova pròrroga dels lloguers pel 2024, tot i que amb «matisos»

La mesura impulsada es revisarà en funció de cada contracte i s’efectuarà de manera gradual

Per Alex Montero Carrer

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la seva entrevista al ‘Work on Andorra’.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la seva entrevista al ‘Work on Andorra’. | SFGA/CEsteve

A banda dels seus respectius ponents, les jornades ‘Work on Andorra’ celebrades avui al Centre de Congressos d’Andorra la Vella han rebut també la participació de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol,  qui ha afirmat que «un any més tothom pot estar tranquil perquè els contractes de lloguer al país mantindran la pròrroga durant el 2024, tot i que amb matisos en funció de cada contracte i de manera gradual», remarcant que vol que sigui «l’últim any» i fent èmfasi en el fet que la voluntat de l’Executiu és «liberalitzar el mercat d’arrendaments per aixecar l’intervencionisme actual, a través d’una llei que aporti seguretat jurídica a mitjà i llarg termini».

Unes paraules que han vingut acompanyades de tota una declaració d’intencions per part de la ministra: «El model del Govern no és que la gent hagi d’anar a viure fora, sinó que pugui viure aquí amb un lloguer assequible», ha indicat Marsol, afegint que «s’han d’incentivar iniciatives publicoprivades» per promoure aquests pisos. «A les grans ciutats molta gent es desplaça a viure a la perifèria perquè els lloguers són més baixos que al centre, però lamentablement, en el nostre cas, tenim una frontera i això es fa més dur», ha manifestat.

Marsol ha indicat que és necessari un augment dels salaris, especialment en alguns sectors

A més, la mandatària ha destacat que «és necessari millorar el poder adquisitiu de la població amb un augment dels salaris, sobretot en aquells sectors que tenen un major problema per trobar mà d’obra». Segons Marsol, aquesta problemàtica «ve directament relacionada amb la de l’habitatge», remarcant que «cal que els salaris estiguin més equiparats a les necessitats que volem».

Un altre dels punts rellevants de la intervenció de Marsol ha sigut el referit a la llei del gravamen a les inversions estrangeres en immobles, la qual entrarà a tràmit parlamentari entre el 20 i el 25 d’octubre: «Volem demostrar que no estem en un moment de frenar la inversió, però sí de taxar-la i controlar-la». Tal com ha afirmat la ministra, «hem de delimitar el creixement d’Andorra per garantir que el país disposi dels recursos suficients per abastir tota la població», sent una de les preocupacions principals la limitació de recursos com l’aigua. Per aconseguir això, cal tenir prèviament «els estudis de capacitat de càrrega dels comuns de les diferents parròquies», per així «parlar de si cal posar límits a la inversió, sigui estrangera o en general».

L’acord d’associació no afectarà la fiscalitat

Finalment, i qüestionada per la possible afectació de l’acord d’associació a la fiscalitat del Principat, la ministra Conxita Marsol s'ha mostrat clara i concisa: «Podem estar tranquils perquè és un punt d’atractiu per a la inversió i pels ciutadans, per això en la qüestió de la fiscalitat serem totalment sobirans», ha afirmat, remarcant que «podrem mantenir la que tenim». Segons la mandatària, l’acord amb la Unió Europea «serà profitós pel país i crec que el necessitem, ja que Andorra està situada al mig d’Europa i hem de tenir aquestes relacions per poder funcionar com un país associat».

PUBLICITAT
PUBLICITAT