PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Consell General participa en un debat sobre Orient Mitjà del CoE

L’APCE dialoga sobre Israel, Ucraïna, Kosovo, l’Alt Karabakh i el cas de Kavala

Per El Periòdic

Sussana Vela, Berna Coma i Salomó Benchluch, ahir a Estrasburg.
Sussana Vela, Berna Coma i Salomó Benchluch, ahir a Estrasburg. | Consell General

Una delegació del Consell General encapçalada per Berna Coma i integrada per Susanna Vela i Salomó Benchluch s’ha desplaçat fins a Estrasburg per assistir a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) que se celebra fins demà. Les principals temàtiques que s’estan tractant són la situació a l’Orient Mitjà, amb la guerra entre Israel i Hamàs, la invasió russa d’Ucraïna, la necessitat d’una desescalada de la tensió al nord de Kosovo, la situació humanitària a l’Alt Karabaj amb l’ofensiva d’Azerbaidjan i la sol·licitud d’alliberament, de forma immediata d’Osman Kavala.

L’activista pels drets humans, Osman Kavala, ha rebut, per part de l’APCE, el Premi dels drets humans Václav Havel per la seva activitat en defensa dels drets fonamentals humans a Turquia des de principis dels anys 90. Kavala va ser empresonat l’octubre de 2017 i tot i que el Tribunal Europeu dels drets humans va considerar la detenció contrària a la Convenció d’Europa dels drets humans i demanava el seu alliberament immediat, Kavala continua detingut i va ser condemnat a cadena perpètua l’any 2022.

Així mateix, avui es preveu una sessió plenaria amb un debat conjunt sobre l’impacte de la lluita contra la Covid-19 en la salut mental i el benestar dels infants i joves; i sobre la prevenció de conductes addictives en els infants. A més, també es tractarà l’ús del programari espia Pegasus i la vigilància encoberta dels estats; el repte de l’auge de la ideologia d’extrema dreta i les crisis migratòries.

A més, a l’assemblea del CoE, el Comitè sobre afers polítics i democràcia va presentar un informe titulat ‘El paper del Consell d’Europa en la prevenció de conflictes, el restabliment de la credibilitat de les institucions internacionals i la promoció de la pau global’, presentat per la representant ucraïnesa de l’Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa, Lesya Vasylenko. En aquest, s’apel·la a la importància dels organismes internacionals per a la pau i la seguretat. Tot i que el Consell d’Europa no té competències en defensa, l’organisme ha tingut i ha de mantenir «un paper clau en la prevenció de conflictes en el continent europeu, contribuint a la seguretat democràtica. Aquest rol és encara més crucial en el context de la seguretat, plagat de riscos».

PUBLICITAT
PUBLICITAT