PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Montaner demana al Consell General un estudi d'impacte sobre la Unió Europea

Andorra Endavant vol un informe independent al de l'AR+I

Per El Periòdic

La líder d'Andorra Endavant, Carine Montaner.
La líder d'Andorra Endavant, Carine Montaner.

El grup parlamentari Andorra Endavant, liderat per Carine Montaner, vol sotmetre a votació a la Junta de Presidents la proposta d’elaboració d’un estudi d’impacte sobre les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea de forma paral·lela al projecte que està duent a terme Andorra Recerca i Innovació (AR+I). Montaner, a la sol·licitud formal del Consell General, va declarar que l’objectiu d’aquests estudis de la cambra seria «anticipar l’aplicació del cabal europeu a Andorra en tots els àmbits», el qual espera que ajudi al Consell General «a aclarir dubtes i a tenir una visió més pragmàtica neutral i en ple coneixement per defensar els interessos del poble andorrà».

Andorra Endavant ha estipulat que ha contactat amb el coordinador investigador de l’AR+I, Yvan Lara, expressant aquest al grup parlamentari que l’estudi d’impacte de la seva convocatòria se centra en l’aspecte econòmic. Així mateix, el partit de Carine Montaner planteja una metodologia diversa a aquesta, ja que l’AR+I també «farà l’estudi d’impacte només en base de les negociacions ja fetes i tancades i de la documentació proporcionada pel Govern» i que, en cap cas, «tenen com a objectiu ajudar el Govern i els membres del pacte d’Estat a anticipar l’impacte de l’aplicació de la globalitat del cabal», és a dir, «de l’aplicació de les regles del mercat interior europeu a Andorra», segons ha assenyalat la formació.

Tenint en consideració la multitud de directives europees i «per tal de no tenir sorpreses de mal gust», segons declara el partit, la voluntat d’Andorra Endavant seria que el Consell General adoptés «un rol proactiu» en aquesta qüestió i elaborar aquests estudis amb el pressupost de la cambra, recordant a la resta de grups parlamentaris que aquesta tipologia d’anàlisis s’han reclamat de forma reiterada durant els últims nous anys.

Pel que fa al pressupost, la consellera ha declarat en la seva proposta que és conscient que, si els estudis s’han de finançar amb les partides pressupostaries del Consell General, significarà que, de ser acceptada per la Junta de Presidents, «reduiria ‘de facto’ les dotacions dels grups parlamentaris». Tot i així, Montaner apel·la al sacrifici econòmic de les diferents formacions ja que considera «necessari per donar resposta a la ciutadania preocupada per les negociacions d’un acord d’associació amb Europa que sense cap dubte marcarà el futur d’Andorra».

Cal esmentar que només dues formacions presents a l’hemicicle no han entrat al pacte d’estat per la Unió Europea; Andorra Endavant i Concòrdia.
Montaner ha fet esmena d’encarregar els estudis a GIDE, un gabinet d’advocats de prestigi internacional que va fer els estudis pel Conseil National de Mònaco pel mateix afer.

PUBLICITAT
PUBLICITAT