PUBLICITAT

Encamp

Més cribratges pels càncers de pròstata i retina durant el 2024

El ministeri d’Afers Socials té l’objectiu d’ampliar el Servei d’Atenció Domiciliària

Per Alex Montero Carrer

Assistents de la Festa Magna al Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp.
Assistents de la Festa Magna al Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp. | ANA/L.G.

En el marc de la Diada per a la gent gran, el Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp ha rebut avui la 28a edició de la Festa Magna, a través d’una jornada presidida pel cap de Govern, Xavier Espot, i pel president de la Federació de la gent gran d’Andorra, Fèlix Zapatero. L’acte, que també ha comptat amb la intervenció parlamentària de la ministra de Funció Pública i Afers Socials, Trini Marín, ha serviy per posar en valor els diferents avenços que des de l’Executiu s’han fet durant els darrers mesos, com la implementació de la figura del tercer pagador en farmàcies, el servei de podologia o la finestreta única per a les persones de més de 65 anys i per a les persones amb discapacitat al Servei de Tràmits del Govern, al Departament d’Immigració i a l’Agència Tributària.  

Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha volgut fer el punt en els diferents cribatges que s’estan impulsant concretament des del ministeri de Salut, ressaltant tant els aconseguits com aquells en els quals s’està treballant: «Ja s’ha activat el cribratge de còlon i recte per detectar el càncer en l’etapa més precoç possible i estem treballant per impulsar d’altres preventius com són els càncers de pròstata i de retino-blastoma per a la gent gran», ha afirmat. Unes paraules a les quals s'ha sumat Marín, en afirmar que «s’està treballant intensament perquè aquests cribratges puguin ser una realitat a partir de l’any vinent», sota l’objectiu de donar compliment «a una demanda del col·lectiu».

Menys llistes d’espera i més personal

Govern ho té clar: s’ha de reduir als mínims les llistes d’espera a les residències i augmentar el nombre de professionals al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Així ho han indicat ambdós mandataris en els seus parlaments, assegurant Espot que la gent gran «ha de continuar gaudint els seus drets com a ciutadans i viure el màxim temps possible de forma autònoma a les seves llars amb les cures i l’atenció pertinent», fent èmfasi en el fet que «la llista de places en residències ha disminuït en els dos darrers anys, tot i que no és una tendència per conformar-nos». Segons el cap de Govern, Afers Socials «continua bolcant esforços per augmentar el nombre de places concertades de caràcter públic, especialment pel que fa a la col·laboració amb el sector privat».  

Precisament, per aconseguir això, s'ha destacat l’entrada d’un edicte per contractar nou personal: «Ara mateix comptem amb una vintena de professionals i hi ha un edicte en curs per a nou persones», ha declarat Marín, sota la previsió de treure’n cinc més a concurs. «Amb tots aquests ja farem un total de 35 o més professionals, complint així amb la ràtio del SAD i reduint la llista d’espera del servei», ha remarcat, afegint que també s’està treballant «per ampliar el nombre de pisos amb serveis per a la gent gran i per garantir la teleassistència i la inclusió domòtica». 

La signatura del conveni amb la Creu Roja per concertar altres 35 places públiques al futur centre de dia d’Escaldes-Engordany ha sigut també un dels altres punts destacats de la intervenció de la ministra: «La previsió és que obri les portes a principis del mes vinent», ha indicat Marín, posant en relleu altres projectes de construcció actuals «com el nou centre sanitari privat a Encamp, que tot i ser d’iniciativa privada, ens permetrà disposar d’unes 60 places concertades». 

La Federació exposa quatre demandes

La compareixença de Fèlix Zapatero ha estat marcada per la demanda a Govern de quatre objectius a complir, de cara a continuar avançant en les millores del col·lectiu per a aquesta legislatura. La primera d’aquestes demandes recau en la implementació dels cribatges preventius ja esmentats anteriorment (pròstata i retino-blastoma), així com els relatius al càncer de pell, de pulmó, de còlon i de recte, duent-se a terme aquests dos últims des del desembre de 2022. 

Seguidament, el president de l’entitat ha ressaltat la necessitat de potenciar els viatges de la gent gran, ja que els padrins i padrines «no deixen de ser animals socials i els viatges fomenten les relacions socials entre les persones». Dins d’aquesta qüestió, Zapatero ha emfatitzat que, tot i que els comuns financen una part d’aquests desplaçaments, caldria que el Govern «els ajudés econòmicament finançant un cert import en funció de la població de cada parròquia». 

Com a tercera demanda, s'ha posat sobre la taula la qüestió referida a les ajudes socials: «S’haurien de potenciar aquestes ajudes per a aquells pensionistes que tenen pensions per sota d’un llindar base», ha manifestat el president, posant en valor que molts d’aquests solen ser «monoparentals, amb problemes de mobilitat o que viuen sols a les parròquies més altes». En relació amb aquesta demanda, així com un possible augment de les pensions més baixes, Trini Marín ha exposat que «s’hi està treballant, però tot just acabem de començar i no puc avançar res».

El darrer punt presentat per Zapatero ha vingut referit als casals i les cases pairals, uns espais «infrautilitzats» segons aquest. El president creu que «només s’estan utilitzant per jugar al parxís, al dòmino o el billar» i que es podrien potenciar molt més a través de xerrades sobre temes d’interès per a la gent gran. «Hem d’ajudar el col·lectiu a dinamitzar aquests espais», ha afirmat el president de la Federació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT