PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Tancats tres annexos de l’acord d’associació amb la Unió Europea

Han sigut els de la lliure circulació de capitals, seguretat alimentària i comerç

Per El Periòdic

Imatge de les negociacions, ahir.
Imatge de les negociacions, ahir. | Govern d’Andorra

Andorra i la Comissió Europea van mantenir ahir la vuitena ronda de negociació per seguir avançant per assolir l’acord d’associació. La ronda va ser la primera amb la participació dels observadors designats pel pacte d’Estat, els excaps de Govern Jaume Bartumeu i Antoni Martí.

Els debats bilaterals d’ahir van permetre avançar en les converses de nou dels 256 annexos que conté l’acord, tres dels quals van quedar totalment acordats. Les dues delegacions van tancar en la seva globalitat l’annex relatiu a la lliure circulació de capitals, ja que no presenta dificultats majors per a Andorra donat que bona part de la normativa que s’inclou ja està incorporada a l’ordenament jurídic andorrà per la via de l’Acord Monetari i, en la resta d’actes, les demandes d’Andorra ja van ser acceptades. Els annexos relatius a la matèria de comerç i seguretat alimentària, veterinària i política fitosanitària ja estan tancats i acordats.

A més d’aquests tres annexos acordats totalment, l’agenda de la jornada va incloure avenços en relació a la normativa europea en matèria de drets de les societats, que entre altres permetrà l’accés d’Andorra al Registre de Comerç Europeu (BRIS en les sigles en anglès), que és una eina que connecta digitalment els registres mercantils europeus, aportant seguretat jurídica. També es va avançar en el capítol sobre substàncies perilloses sobre la normativa tècnica dels productes i que les delegacions esperen tancar a través d’un intercanvi d’escrits en les pròximes setmanes.

Els dossiers més sensibles debatuts ahir van ser el reconeixement de les qualificacions professionals, la prestació de serveis, la lliure circulació de treballadors i el dret a l’establiment. Aquestes qüestions seran tractades pròximament. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT