PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Trencar l’estigma: el gran repte a complir

En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental l’AFMMA reivindica el dret a una atenció disponible i universal

Per Maria Lozano

Imatge d’una paradeta d’AFFMA.
Imatge d’una paradeta d’AFFMA. | AFFMA

‘La Salut Mental, un dret humà universal’. Aquest és el lema d’enguany endegat per l’Organització Mundial de la Salut. Per això des de l’Associació Per la Salut Mental a Andorra (AFMMA) vol reivindicar que «tots tenim dret  a ser protegits davant de qualsevol problema de salut, també davant de possibles trastorns mentals». I és que Unicef va informar ahir que nou milions d’adolescents de 10 a 19 anys a Europa viuen amb uns trastorns greus, i a Andorra un 17,4% dels adolescents presenten símptomes greus o compatibles amb una depressió.

 Per això, des de l’AFMMA reivindiquen una atenció disponible, accessible, digna i de qualitat. Si bé és cert que a Andorra hi ha disponible el Servei de Salut Mental de l’Hospital, que és d’àmbit públic, però des de l’associació expliquen que «sovint resulta insuficient», ja que «donen visita a mesos vista», sabent que per a la persona que pateix un trastorn mental, «en aquest mes pot passar moltes coses, i és impossible fer un seguiment acurat de l’evolució de les persones» remarcava l’associació en el manifest pel Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra avui arreu del món. 

La presidenta de l’associació, Rosa Lluís Mullet, va explicar ahir a EL PERIÒDIC que la societat està molt estigmatitzada en aquest àmbit, i per això reivindica que «volem donar a conèixer que les persones que pateixen un trastorn mental són persones totalment normals com nosaltres». Remarcava, a més, que aquest estigma és encara més problemàtic en àmbit laboral. Per això, Mullet argumenta que «és important que en qualsevol àmbit de la seva vida una persona pugui dir que té un trastorn mental, sobretot en l’àmbit laboral». Perquè, afegia la presidenta «ells estan totalment preparats a fer la seva feina igual que una persona que no pateix un trastorn. Poden tenir la feina que desitgin».
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT