PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut mental, la preocupació més urgent d’Institucions Penitenciàries

El director del Departament confirma un increment d’interns amb aquesta problemàtica

Per Alex Montero Carrer

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, durant l’acte de celebració de la patrona del Cos Penitenciari.
La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, durant l’acte de celebració de la patrona del Cos Penitenciari. | SFGA/CEsteve

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha rebut avui la celebració de la patrona del Cos Penitenciari, la Mare de Déu del Remei, a través d’un acte on s'ha reconegut i posat en valor la feina de tots els seus membres. L’esdeveniment ha comptat amb els parlaments del cap de Govern, Xavier Espot, i de la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, sent precisament aquesta última qui ha posat sobre la taula un dels aspectes que més preocupen a la direcció del Departament d’Institucions Penitenciàries: la salut mental. «Hem de reforçar l’àmbit dels interns amb aquesta problemàtica i continuar formant els agents per tenir un cos cada vegada més professionalitzat», ha declarat la ministra, afegint-se a aquestes paraules el director del departament, Miquel Àngel Garcia, qui ha afirmat que «hi ha hagut una evolució del perfil dels interns, havent-hi un percentatge elevat de gent jove amb problemes de salut mental relacionats amb les addiccions». 

En aquests moments, el mòdul de salut mental ubicat al Centre Penitenciari de la Comella compta amb un únic intern, el qual va ser condemnat a una «mesura terapèutica». Segons Molné, «es disposa d’un equip multidisciplinari amb diferents professionals, el qual permet que se’n beneficiïn tots els interns», fent èmfasi en el fet que s’ha de fer una anàlisi de les necessitats d’aquests perquè la seva estada sigui el millor possible, així com potenciar les seves carències o la reinserció social. 

Molné respon a la carta dels tres sindicats del cos, on reclamen més mitjans i recursos humans

Les remuneracions, a examen

«Cal afavorir unes condicions laborals més atractives per atreure i retenir el personal, així com analitzar les remuneracions». Aquesta ha sigut la valoració que la ministra de Justícia i Interior ha fet sobre la situació actual dels agents penitenciaris, la qual respon a la carta que van fer pública fa una setmana els tres sindicats del cos reclamant més mitjans i recursos humans. Unes paraules que no han estat exemptes, però, de sorpresa per part de Molné: «Quan vaig rebre la carta em va sorprendre perquè teníem concertada una reunió amb els representats sindicals en els pròxims dies, però sí que entenc que hi hagi un neguit en el centre perquè els edictes per cobrir les places no estan tenint tant èxit com voldríem», al·legant el motiu, possiblement, «a qüestions econòmiques». 

Segons la mandatària, l’anàlisi d’aquestes remuneracions hauria de passar per «la revisió de les graelles salarials», ja que la modificació de la Llei de la funció pública posada en marxa durant la passada legislatura ja preveu «l’harmonització dels complements» i, per tant, el que cal «és analitzar la base salarial per veure si està ajustada a la responsabilitat dels agents penitenciaris». En una línia semblant s'ha mostrat el director del departament, qui creu que amb les vuit places que es volen cobrir en l’edicte que està en curs i les dues que sortiran pròximament «ja n’hi hauria prou per cobrir les necessitats actuals».

Acte de reconeixement

Durant la seva intervenció, Espot ha ressaltat la importància del Centre Penitenciari per la seva «funció pública, social i transversal, la qual ha de contribuir a la consecució d’una societat cohesionada, justa i equitativa». A més, ha destacat que avui dia s’està impulsant la formació dels agents especialment en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació per deixar de banda «una perspectiva de gènere marcada per una visió androcèntrica», afegint que les presons «no han de ser espais hermètics, sinó llocs on les persones es puguin reconciliar amb el seu passat i adquirir compromisos i responsabilitats».

PUBLICITAT
PUBLICITAT