PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Un salt qualitatiu important» en la segona edició del FesTac

Al llarg del cap de setmana més de 2.000 espectadors han sortit al carrer per veure les diferents actuacions

Per Sònia Lecha

Una de les actuacions de l’edició d’enguany del Festac.
Una de les actuacions de l’edició d’enguany del Festac. | Juli Peña.

La segona edició del Festival de Teatre al Carrer (FesTac) de Sant Julià de Lòria ha aplegat més de 2.000 espectadors. Una xifra que van donar la cònsol menor de la parròquia, Mireia Codina, i el director artístic de la iniciativa, Sergi Vallés, en l’acte que han fet aquest matí sobre el balanç del festival. A més a més, des d’EL PERIÒDIC hem parlat amb diferents membres del festival per conèixer quina és la seva valoració i quines millores es proposen per l’edició de l’any vinent. 

«Hem ofert uns 18 espectacles aproximadament repartits en tres dies», ha detallat la directora del FesTac, Manuela Perpiñan. La seva valoració del festival és que «ha estat un cap de setmana molt intens amb molt de públic». Pel que fa a la programació d’enguany Perpiñan es mostra satisfeta, ja que al públic li ha agradat molt. Per exemple, «vam veure persones que van estar tot el dissabte i avui al matí han tornat perquè tenien ganes de veure més espectacles» ha explicat la directora del FesTac. 

Per altra banda, el subdirector de l’organització del festival, Juli Peña, ha volgut fer la comparació amb la primera edició, ja que segons ell «hi ha hagut un salt qualitatiu important. Hem passat de tenir set companyies l’any passat a tenir-ne 18». Aquest any algunes de les companyies que han tingut són angleses, italianes, catalanes i una de Bizkaia. Pel que fa a les actuacions «hem passat de 13, on moltes d’elles eren repeticions, a 26 enguany, on només algunes s’han repetit». 

Un dels fets que valoren molt positivament tant Perpiñan com Peña és el factor meteorològic, ja que ha fet molt bon temps durant tot el cap de setmana i això ha ajudat al fet que assistissin més famílies. Perquè com va comentar el subdirector de l’organització «a la gent li agrada sortir més quan no fa fred o no plou». 

Disposar de més pressupost també és un dels factors que ha ajudat que l’edició d’enguany hagi pogut fer el salt qualitatiu que comentava Peña. «Entre el comú, el Govern i els patrocinadors privats ha sumat un total de 31.000 euros». Una xifra que enguany els ha permès poder invertir en comunicació i fer més difusió del FesTac. De cara a l’edició de l’any vinent els agradaria aconseguir-ne un de 50.000 euros, però com bé comentava Peña, «anem posant pedra a pedra i no comencem la casa per la teulada». 

La tasca dels voluntaris ha consistit a tenir informades a les companyies, ajudar-les en tot el que van necessitar i en portar-los aigua. Perpiñan ha explicat que sobretot els voluntaris van ajudar «amb l’espectacle ‘Murs’ perquè era itinerant i necessitàvem que ens ajudessin a recollir tot el material que deixaven en el lloc de les escenes». 

En el balanç fet avui al matí per Codina i Vallés, la cònsol menor de Sant Julià de Lòria ha destacat que «s’ha assolit un dels objectius principals de la cita, el foment de la reactivació econòmica del teixit comercial de la parròquia amb bars i restaurants, plens de gom a gom». Pel que fa a les companyies, Codina ha reconegut que «estan molt contentes amb el públic que han tingut i sobretot d’haver pogut mostrar el seu treball». 

En relació amb la voluntat d’acompanyar i impulsar les companyies teatrals en el seu desenvolupament internacional, Vallés i Codina han posat en relleu el llarg recorregut dels creadors i creadores de l’edició d’enguany, els quals han tingut l’oportunitat de mostrar els seus espectacles al públic en general. «La política del FesTac ja marca que es pugui donar visibilitat a les companyies i artistes del país i promocionar la internacionalització de les actuacions nacionals, com la de l’Esbart Lauredià, que ha posat en relleu els nostres murals i escriptors», ha assentit Codina. 

Quant al futur de la iniciativa, la mandatària ha asseverat que des del comú es continuarà apostant per mantenir-lo i va animar a la resta de parròquies a programar esdeveniments artístics d’aquesta mena per fomentar la cultura al país, tot i que va refermar Sant Julià de Lòria com la parròquia de la cultura. Per la seva banda, Vallés ha indicat que, malgrat que encara no s’ha dut a terme una valoració, la voluntat és, de cara a l’edició de l’any vinent, «aconseguir consolidar la qualitat del FesTac i augmentar el nombre d’espectadors», una opinió compartida amb Peña. El director artístic de l’esdeveniment ha comentat que «hem de veure si el festival creix el 2024 o mantenim aquesta qualitat que hem adquirit, però en tot cas, tenim clar que volem incrementar l’afluència». 

En aquest festival, un factor molt important són el públic i sobretot la seva opinió al respecte. «Estic molt sorpresa perquè aquest any la programació ha estat molt bona i la gent ho ha agraït molt. El fet d’estar a peu de carrer et dona el privilegi de poder preguntar al públic si li ha agradat o que ha trobat a faltar», ha manifestat Perpiñan. Aspectes a tenir en compte a l’hora de fer la valoració i de preparar l’edició de l’any vinent.

PUBLICITAT
PUBLICITAT