PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els contractes de lloguer, a registre per part dels comuns

La informació demanada es regirà per l’adreça, el preu i la superfície de l’habitatge

Per Sònia Lecha

Els cònsols d’Escaldes-Engordany i Canillo, Rosa Gili i Francesc Camp, respectivament, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols.
Els cònsols d’Escaldes-Engordany i Canillo, Rosa Gili i Francesc Camp, respectivament, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. | ANA / L.G.

Els cònsols de les diferents parròquies van tenir ahir l’última reunió del mandat. Una vegada va acabar, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, van ser els portaveus encarregats d’informar als mitjans de comunicació quins van ser els temes que s’havien tractat en aquesta. 

El primer i el més important és que el Govern i els comuns han assolit un primer acord per començar a recollir dades pel registre dels contractes de lloguer. Entre tots han arribat a l’acord de sol·licitar als administrats l’adreça del domicili, el cost de l’arrendament i els metres quadrats de la superfície. Respecte a aquesta qüestió, Camp va comentar que «entenem que ha de ser una cosa àgil i ràpida per començar, i entretant, continuar treballant per obtenir una informació més exhaustiva». La captació de dades s’iniciarà amb aquells contractes nous que arribin al servei de Tràmits de cada corporació, com per exemple un canvi de pis o un nou resident a la parròquia, però el cònsol major de Canillo va remarcar que «la voluntat és ampliar-ho a tots els ciutadans a mitjà termini». 

Camp va manifestar que la voluntat és arrencar el més aviat possible, però abans de començar a sol·licitar la informació «s’ha de trobar la fórmula amb la qual es durà a terme per garantir que sigui homogènia a tots els comuns i que el sistema de traspàs d’informació a l’Institut de l’Habitatge sigui senzill». En la primera proposta tramesa per l’Executiu per disposar de les dades, que consistia en un formulari de més d’un centenar de camps i consideraven que aquest fet podia arribar a bloquejar la feina que es duu a terme al servei i creuen que hi ha altres vies per obtenir el detall d’alguns aspectes. El cònsol major de Canillo va detallar que van veure que hi havia dades que no feia falta que estiguessin al formulari perquè «ja es disposa d’aquesta informació a través, per exemple, de la cèdula d’habitabilitat, per aquest motiu proposarem buscar una fórmula més fàcil i àgil» d’aconseguir aquestes dades. 

Abans de començar, volen trobar la fórmula perquè el traspàs d’informació sigui senzill

La finalitat de disposar de referències fiables és per veure quina és l’evolució del mercat de lloguer i analitzar si la tendència de preus «va a l’alça o a la baixa», va especificar Camp. També pot servir per, des dels comuns, trobar solucions entorn de la problemàtica de l’habitatge al país. 

Un altre dels temes que es va parlar en aquesta reunió és l’aprovació d’una aportació suplementària de 12.000 euros al pressupost del 2024 per part de cada comú per a l’organització dels Jocs dels Petits Estats que es duran a terme el 2025. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, va comentar que aquesta quantia se suma a l’import que ja van abonar al 2019, també de 12.000 euros, amb la previsió que l’esdeveniment se celebrés el 2021, però va haver de ser cancel·lat per la irrupció de la pandèmia del coronavirus. «Tot i que els jocs es faran majoritàriament a Andorra la Vella, són un esdeveniment de tots, de país, a banda que totes les parròquies rebrem alguna disciplina esportiva», va expressar Gili. 

Els mandataris també van donar llum verda a la continuació de les campanyes de sensibilització per a la ciutadania per la gestió de l’aigua entorn de la situació actual de canvi climàtic, augment de temperatures i sequera generalitzada. 

Finalment, van acordar col·laborar amb el Govern al voltant del projecte de llei per preservar i mantenir el català al país, així com el suport en una iniciativa participativa relacionada amb la millora de la mobilitat sostenible i el transport públic que s’iniciarà al llarg dels pròxims mesos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT