PUBLICITAT

Marc Vila participa en el XXVII Congrés de la Federació Iberoamericana

El Raonador del Ciutadà s'ha traslladat fins a Barranquilla

Per El Periòdic

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en el Congrés de la Federació Iberoamericana celebrat a Barranquilla.
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en el Congrés de la Federació Iberoamericana celebrat a Barranquilla. | Raonador del Ciutadà

Andorra ha participat aquesta setmana a la XXVIII Assemblea i al XXVII Congrés de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsperson (FIO), celebrada a la localitat colombiana de Barranquilla entre el 3 i el 5 d’octubre. Un total de 18 dels 22 països membres, i prop d’un centenar de defensors i defensores del poble, procuradors, proveïdors i presidents de comissions nacionals o estatals de Drets Humans (DDHH) d’Iberoamèrica, es van donar cita enguany amb l’objectiu d’avaluar les amenaces a la independència i l’autonomia de les Institucions Nacionals de Drets Humans i el seu impacte sobre la integritat de la democràcia i la vigència dels drets de la ciutadania a Iberoamèrica.

Vila representa al Principat / En representació del Principat, el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va participar de les diverses taules de treball, les quals van estar centrades en problemàtiques comunes com les migracions, l’accés a la salut o l’habitatge, així com la formació en drets humans i la protecció de la infància i l’adolescència. Vila, a més, va aprofitar per acomiadar-se dels seus homòlegs, ja que el pròxim mes de desembre conclou el seu mandat al capdavant de la Institució.

Carlos Camargo Asiss, nou president de la FIO / Com cada any, la Federació Iberoamericana de l’Ombudsperson va seleccionar un país membre perquè exerceixi com a amfitrió del congrés, sent Colòmbia l’escollida d’enguany. Sota el lema ‘Independència i autonomia de la magistratura moral: fonaments essencials de la democràcia’, un dels objectius de la trobada va ser el de renovar el Consell Rector de la FIO.

L’escollit va ser el Defensor del Poble de Colòmbia, Carlos Camargo Asiss, el qual substituirà al dominicà Pablo Ulloa, que ha encapçalat la federació durant els darrers dos anys. L’assemblea també va aprofitar per escollir els membres del Consell Rector de l’entitat, encarregats de representar les cinc regions iberoamericanes fins al 2025. Cal recordar que la pròxima assemblea tindrà lloc al Paraguai, a finals de l’any 2024.

28 anys de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsperson / La FIO ja compta amb gairebé tres dècades d’història des de la seva creació, sent capaç de reunir a més de 100 defensors del poble, procuradors, proveïdors, presidents de comissions nacionals o estatals de drets humans de 22 països iberoamericans per a brindar un fòrum per a la cooperació, l’intercanvi d’experiències i la promoció, difusió i enfortiment de la institució de l’Ombudsman. Aquests són coneguts a Amèrica del Sud com a defensors del poble i tenen la missió de protegir els drets constitucionals i fonamentals de la persona i de la comunitat; supervisar el compliment dels deures de l’administració de l’Estat i la prestació dels serveis públics a la població i defensen i promouen els drets humans. Per això, els titulars d’aquest tipus d’institució gaudeixen de total independència per al compliment de les funcions que la Constitució els confereix, regint-se per la carta magna del seu país i les seves lleis orgàniques respectives.

PUBLICITAT
PUBLICITAT