PUBLICITAT

Andorra la Vella

Marsol frena la descongelació dels lloguers a l’espera de l'IPC

Govern s’ha donat de marge fins el dia 20 d’octubre per reformar el no projecte de llei «més continuista»

Per Joan Jiménez

Reunió del Comité Econòmic i Social d'aquest matí.
Reunió del Comité Econòmic i Social d'aquest matí. | SFGA/JAViladot

La ministra d’Economia, Presidència, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va anunciar avui al matí, en la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), que s’han donat de marge fins al 20 d’octubre per presentar la llei que ha de descongelar el preu dels lloguers. Tot i que la llei es volia presentar avui mateix, la ministra ha explicat que prefereix esperar a rebre les dades de l’Índex del Preu al Consum (IPC) «per acabar de prendre les últimes decisions». En aquest sentit, Marsol ha manifestat que, ja que el desembre s’acaben les pròrrogues de l’última llei aprovada l’any passat, «és necessari treballar en una nova», assegurant que aquesta tingui una vocació «més continuista, i no per un any com s’ha fet, amb més seguretat jurídica i més garantista en tots els aspectes». Marsol ha declarat que el projecte de llei està ja en una fase bastant avançada, però no es descarta cap escenari respecte a la descongelació dels lloguers segons les dades que presenti l’IPC. El secretari Ubach ha afirmat que és necessari solucionar el problema nacional de l’habitatge, més enllà de mesures de pujades de salaris, per «posar solució a la pèrdua del poder adquisitiu de tots els treballadors i treballadores d’aquest país ... On es pugui viure dignament». El representant sindical ha remarcat que no són favorables a la descongelació dels lloguers, al·legant que «no s’hauria de fer cap descongelació» amb l’actual problema d’habitatge. Per aquest motiu, Ubach ha exigit a l’Executiu aplicar «decisions valentes» per frenar l’especulació immobiliària, suggerint mesures que ajudin i recompensin a aquells propietaris que apliquin lloguers de 600 euros, al mateix temps que s’apliquen mesures punitives als que facin actes especulatoris.

La qüestió salarial/ Els sous són un altre aspecte destacat que s'ha tractat en la reunió del CES i que també es veuria afectat per un increment de l’IPC. Marsol ha declarat que considera que s’està seguint una bona línia d’actuació per tal de pal·liar la problemàtica, desitjant que es puguin arribar a acords significatius. La ministra ha recalcat que l’objectiu és poder arribar a finals d’aquesta present legislatura amb un salari mínim que arribi al 60% del salari mitjà nacional. Segons dades de Govern presentades el passat mes de gener, el sou mitjà se situava el 2022 en els 2.284,67 euros. Per tant, l’Executiu tindria l’objectiu de poder acabar el mandat amb un salari mínim de 1.370,80 euros, 84,67 euros més que els actuals 1286,13 euros. El secretari sindical Ubach va mostrar bona predisposició a l’hora de col·laborar amb el sector empresarial per poder ajustar les mensualitats a l’actual encariment de la vida al Principat, a més de demanar al Govern que treballi per solucionar aquesta problemàtica.

Bona sintonia al CES/ Tant Ubach com Marsol han manifestat que, actualment, existeix una bona sintonia al CES que podria arribar a permetre avenços significatius en matèries clau, com per exemple l’augment del salari mínim. Ambdues van explicar la «bona sintonia» que existeix en l’actualitat al CES, arribant a poder convocar més reunions per continuar aprofundint en diverses temàtiques a causa de l’entorn propici que s’ha construït actualment. El líder sindical ha estipulat que la intenció de patronal i sindicats és «d’anar alineats», ja que «tots sabem que ja no es tracta de guanyar més o menys, és una qüestió de país». Marsol també ha fet èmfasi en aquesta dinàmica positiva dins del Consell, assegurant que s’està avançant «en la bona línia».

Nou reglament per la bretxa salarial i l’assetjament sexual/ A la reunió d’avui, la ministra d’Economia, Presidència, Treball i Habitatge ha presentat al Consell Econòmic i Social el nou reglament del Codi de Prevenció i Abordatge de les conductes d’assetjament sexual o per raó de sexe i el reglament de Registre de la bretxa salarial, dels quals el CES ha transmès un dictamen favorable. El nou reglament per la bretxa salarial regula el com hauran de facilitar informació les empreses sobre els salaris a partir del març de 2024, que permetrà establir polítiques per minvar la diferència. Respecte a la nova normativa sobre l’assetjament sexual d’aplicació a les empreses, emana de la llei aprovada el 2022 sobre l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i no discriminació entre homes i dones.

PUBLICITAT
PUBLICITAT