PUBLICITAT

L’AFA, autoritzada per actuar i sancionar en cas de falsificacions

Govern creu que és hora «d’adoptar mesures per reduir i aturar la difusió de reproduccions de bitllets il·lícites»

Per Alex Montero

El president i vicepresident de l’Autoritat Financera Andorrana, David Cerqueda i Armand Pujal.
El president i vicepresident de l’Autoritat Financera Andorrana, David Cerqueda i Armand Pujal. | Consell General

Queda aprovat per a tràmit parlamentari el Projecte de llei de modificació de la Llei sobre la introducció de l’euro en el marc de l’Acord monetari, signat entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea. Així ho ha afirmat avui el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramadera, i portaveu del Govern, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior a la sessió del Consell de Ministres: «S’han d’adoptar mesures per reduir i aturar la difusió de les reproduccions de bitllets il·lícites que el públic en general pot confondre amb autèntiques», ha indicat Casal. 

La principal novetat que comporta aquesta modificació de la Llei és la facultat de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) per part de l’Executiu per «actuar i sancionar en cas de falsificacions i activitats irregulars realitzades a Andorra», ha manifestat el portaveu, afegint que, a més, l’entitat s’haurà d’encarregar «d’informar el Banc Central Europeu (BCE) de totes les sancions per reproduccions i activitats irregulars que s’efectuïn». En aquesta línia, el Projecte de llei pretén també actualitzar el terme de «reproducció irregular» segons el marcat a la normativa europea. La manera de dur-ho a terme és afegint el concepte «d’activitats irregulars», el qual va ser definit pel ministre com «la producció, la possessió, el transport, la difusió, la venda, la promoció, la importació i l’ús o intent d’utilització en operacions de reproduccions irregulars».

Així i tot, el portaveu del Govern ha recalcat que aquest tipus d’activitats «no són pròpies de la nostra cultura social», ja que sortosament Andorra gaudeix «d’una altra seguretat ciutadana i, inclús, m’atreviria a dir financera». 

L'AFA s’acomiada del límit d’edat

La darrera modificació presentada avui guarda també relació amb l’Autoritat Financera Andorrana i és que el Projecte de llei eliminarà el límit d’edat per esdevenir membres del seu consell d’administració. Fins ara, els consellers no podien continuar ocupant el seu lloc passats els 75 anys, però amb la nova modificació ja no serà així: «Els membres del consell d’administració de l’AFA són persones amb una trajectòria acadèmica i professional específica, a més de coneixedores del món financer», ha declarat Guillem Casal, fent èmfasi en el fet que el nostre país «s’ha d’envoltar d’un personal idoni i competent per ocupar aquest lloc».

PUBLICITAT
PUBLICITAT