PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més informació als temporers per evitar col·lapses a Immigració

Interior vol crear un Centre Nacional d'Emergències durant aquesta legislatura

Per Joan Jiménez

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, abans de la seva compareixença.
La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, abans de la seva compareixença. | ANA/L.G.

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va comparèixer ahir davant la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals del Consell General, on va anunciar que des del ministeri s’entregarà una sèrie de documentació a estats emissors de temporers al país per informar els ciutadans sobre els requisits i els tràmits necessaris per poder treballar a la temporada d’hivern al país. Aspectes com el requisit d’experiència seran part dels continguts d’aquesta documentació que s’enviarà a diferents consolats i ambaixades per tal d’evitar increments desmesurats del servei d’Immigració, tal com va passar en la darrera temporada d’hivern.

Un dels països amb qui es contactarà és la República d’Argentina, estat que va ser un emissor recurrent de temporers en la darrera temporada hivernal. Molné va afirmar ahir que aquesta mesura ha estat consensuada amb l’Associació d’Argentins a Andorra, declarant que «em vaig trobar amb el representant de l’associació», fet que va suposar que Molné exposés a la república gautxa com a exemple d’aquesta política. Tot i això, la ministra va testificar que «en realitat, es tracta de tots els extracomunitaris. Aleshores, com una gran part del volum dels temporers que van venir l’any passat provenien d’Argentina i que, a més, és un tema de preocupació de l’Associació d’Argentins, de la qual vam parlar al meu despatx, hem fet un document amb tota la informació que han de conèixer les persones que estan interessades per venir a passar la temporada d’hivern a Andorra». Tot seguit, Molné també va destacar que aquesta informació d’interès per als temporers, «la difondrem tant a la pàgina web d’Immigració com a través del consolat i l’ambaixada d’Argentina». La ministra va testificar que es començarà pel país gautxo per ser «el gruix més important», però es plantejaran dur a terme la mateixa metodologia amb altres països, tot i que encara no s’han plantejat.

Molné va declarar que aquest document explica «les places limitades (de temporers), que han de saber que necessiten els antecedents penals, certificats d’empreses assegurant que tenen una experiència de dos anys, ja que als temporers se’ls requereix certs anys laborals, i tota una sèrie de documentació» d’interès pels temporers que desitgin venir al pais a treballar.

Centre Nacional d’Emergències

El Govern crearà un Centre Nacional d’Emergències durant aquesta legislatura, tot i que encara es troba en una fase embrionària amb previsió de fer-se realitat d’aquí quatre anys. Ara mateix s’està treballant en la redacció d’un plec de bases per a la contractació d’una empresa tecnològica, amb l’objectiu de trobar el programari que requereix la instal·lació, el qual s’espera que sigui publicat abans del 2024 per així poder començar a treballar en el desenvolupament. Segons va indicar la ministra Ester Molné, «es necessita una empresa que ens assessori molt bé sobre això i és el que hem fet». 

Flexibilitat en l’accés a la nacionalitat

Una de les accions que es duran a terme fins el 2027 és una modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat, sota la intenció de flexibilitzar-ne l’adquisició. Així i tot, i malgrat que es mantingui el període de 20 anys de residència al país de manera ininterrompuda, sí que és permetrà que per aquelles persones que hagin d’abandonar el país per un temps limitat i amb un motiu justificat se li pugui parar temporalment i, una vegada tornin, comenci a computar de nou. En el cas dels infants i joves, als quals el comptatge s’iniciarà a partir dels tres anys i fins als 18, modificant el fet de cursar tota l’escolarització obligatòria per obtenir la nacionalitat.

Preus públics per al Cos de Bombers

El ministeri de Justícia i Interior es posa l’objectiu de tirar endavant el reglament de preus públics per al cos de Bombers, permetent-se així rescabalar el cost d’algunes accions complementàries que duen a terme els efectius, com per exemple les formacions o la participació en rodatges, entre altres, així com fixar el cost dels rescats de muntanya. A més, també es pretén tirar endavant la inclusió d’un suport tècnic extern a la Policia per evitar un col·lapse amb causes relatives com el blanqueig de capitals, ja que a hores d’ara és una situació que està comportant molta feina per als efectius que se n’encarreguen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT