PUBLICITAT

La capital comparteix reptes de la regeneració urbana

També va intercanviar les experiències per fomentar el transport públic

Per El Periòdic

El cònsol major, David Astrié, al Forum of Mayors.
El cònsol major, David Astrié, al Forum of Mayors. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Andorra la Vella va intervenir ahir en la segona sessió del Forum of Mayors que té lloc al Palais des Nations a Ginebra i que aquest 2023 se centra en la regeneració de les ciutats. El cònsol major, David Astrié, va compartir les intervencions fetes en els darrers anys per fomentar els trajectes a peu i el transport públic i democratitzar l’espai públic, i l’experiència de la parròquia en una taula rodona sobre les transformacions de les ciutats, i en la que van prendre part representants de Braga (Portugal), Bratislava (Eslovàquia), Cugir (Romania), Jonava (Lituània), Tbilisi (Geòrgia) i Almaty (Kazahhstan).

Astrié va detallar les mesures que s’han desenvolupat en els darrers anys per democratitzar l’espai públic i potenciar els desplaçaments a peu per Andorra la Vella, amb voravies més amples i espais destinats als vianants, com l’avinguda Meritxell, el carrer Callaueta, o la reforma integral de les avingudes Santa Coloma i d’Enclar per connectar a peu Andorra la Vella i Santa Coloma. També va fer esment del projecte del Metrominut, una experiència inspirada en el cas d’èxit de la ciutat gallega de Pontevedra, que marca les distàncies entre zones de la parròquia per fer veure al ciutadà que es pot recórrer sencera a peu en poc menys d’una hora.

El cònsol major també va citar altres accions, com la limitació de velocitat a 30 km/h en tota la zona urbana, i l’eliminació progressiva dels vehicles oferint el bus comunal gratuït. Astrié també va ressaltar que en els darrers vuit anys s’ha incrementat un 30% la superfície destinada a parcs, i va assenyalar que des de l’administració local s’ha constatat com els esforços per invertir en la millora de l’espai públic tenen resultat, i generen interès entre els empresaris privats per instal·lar nous negocis a la parròquia.

Pel que fa als reptes de futur, el cònsol va parlar dels estudis de càrrega que s’estan duent a terme per adaptar el model de creixement urbanístic de la parròquia i poder gestionar de manera correcte aspectes com els recursos hídrics.
«Hem vingut a presentar el nostre cas, però sobretot a escoltar. Les experiències que hem sentit d’altres alcaldes ens indiquen que moltes ciutats comparteixen les problemàtiques que tenim a Andorra la Vella, com les congestions de trànsit i dependència del vehicle, l’accés a l’habitatge i les noves formes d’energia i la dependència energètica», va declarar el cònsol.

Astrié va voler remarcar la importància de participar en trobades internacionals com el Forum of Mayors per poder aprendre a través dels diferents casos d’èxit citant com a exemple les inversions fetes tant per l’administració, com pel vessant privat en matèria de cohesió social, habitatge o equipaments públics per aconseguir ciutats més visibles.

Adopció de les recomanacions

La jornada va tancar amb l’adopció per part de les ciutats de les Recomanacions del Forum of Mayors, segons les quals es convida els estats membres a desenvolupar polítiques centrades en la regeneració urbana, a potenciar relacions entre ciutats i treballar en xarxa, i alhora a facilitar la participació dels governs locals en tots els processos rellevants de les Nacions Unides. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT