PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Efectius de la Policia vetllen per la seguretat al Mundial de Rugbi

Els tècnics vetllen per la seguretat dels jugadors i els aficionats de l’acte

Per Sònia Lecha

Tècnics de TEDAX-NRBQ de la Policia durant un dels esdeveniments.
Tècnics de TEDAX-NRBQ de la Policia durant un dels esdeveniments. | Policia d\'Andorra

Els sis tècnics especialistes en desactivació d’artefactes explosius, defensa nuclear, radiològica, biològica i química (TEDAX-NRBQ) de la Policia estan duent a terme tasques de prevenció i seguretat a Toulouse en el marc del Mundial de Rugbi que s’està disputant a França.
És la primera vegada en la història del Cos que efectius del grup TEDAX-NRBQ col·laboren amb l’estat francès en un esdeveniment d’aquesta envergadura per tal de garantir la seguretat, tant de les delegacions que hi participen com de les instal·lacions esportives.

Els efectius de la Policia formen part del dispositiu dedicat a la recerca i neutralització de possibles artefactes explosius. Entre les seves funcions, està la supervisió de l’estadi, de la fan zone, dels hotels on s’allotgen els equips i d’altres ubicacions que l’organització consideri. A més de l’equip humà, la Policia també ha destinat al dispositiu el material necessari per desenvolupar la missió amb totes les garanties, com són la furgoneta adaptada i el robot de desactivació d’explosius. El director del Cos, Bruno Lasne, es va desplaçar fa uns dies a Toulouse per visitar els agents i conèixer de primera mà la feina que hi estan duent a terme. En total, entre els mesos de setembre i octubre, els policies andorrans s’hi estaran 28 dies per reforçar l’operatiu amb motiu del Mundial. 

Des d’EL PERIÒDIC hem parlat amb el sargent cap del grup TEDAX-NRBQ , Ivan Sánchez, per conèixer quin tipus de dispositiu s’està duent a terme a Toulouse. Sánchez va detallar que estan fent diferents revisions relacionades en l’àmbit d’explosius en el qual se’ls ha demanat col·laboració. Per una banda «es fan als hotels on estan els equips allotjats, just abans que ells arribin, a les instal·lacions que utilitzen els estadis per fer els entrenaments com l’estadi Blagnac o l’estadi Colomier». Per altra banda, «a l’Estadium de Toulouse, on es disputa el partit, es fa una revisió el dia abans i una altra el mateix dia just abans del partit abans que arribin els partits i els aficionats». La finalitat principal d’aquestes revisions és que no hi hagi cap tipus d’artefacte, sigui explosiu o d’NRBQ. 

En cada partit són dos membres del TEDAX-NRBQ. «En total hem anat fent tongades d’entre cinc i sis dies i hem estat els sis tècnics especialistes», va concretar Sánchez. La coordinació de tots els equips i les tasques va a càrrec de la Sécurité civile que, a més de la col·laboració d’Andorra, també compta amb la dels guies canins de Portugal en la recerca d’explosius. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT