PUBLICITAT

L’Institut Andorrà de les Dones engega una guia pràctica de llenguatge inclusiu

La base de referència és el respecte per la diversitat, especialment cap a les dones

Per El Periòdic

La guia es pot consultar al web de l’Institut Andorrà de les Dones.
La guia es pot consultar al web de l’Institut Andorrà de les Dones. | IAD

L’Institut Andorrà de les Dones va presentar la guia pràctica de llenguatge inclusiu i no sexista, la qual està adreçada a tots els públics amb l’objectiu d’iniciar-se en la utilització d’una parla integradora que no exclogui ningú en els àmbits més quotidians de la vida social i professional. 

Segons van explicar des de l’entitat, «la guia pretén sensibilitzar i oferir opcions a l’hora de comunicar tant oralment com per escrit, amb una única base de referència: el respecte per la diversitat». Tanmateix, es fa èmfasi en el fet que el llenguatge no és neutral ni innocu, a més d’haver-hi «una connexió entre el llenguatge que fem servir i la posició de les dones i de les persones en general dins de la societat». 

Així doncs, la guia suggereix i recomana fórmules sense intenció de crear obligacions, sota la intenció d’aconseguir una comunicació més integradora i reflexionar sobre automatismes i micromasclismes del llenguatge als quals tots, d’una manera o d’una altra, estem «sotmesos». A més, aquest recurs pràctic no se centra en un àmbit en concret, sino que dona cabuda a tots aquells privats, públics o professionals. És per aquest motiu que també compta amb un breu annex, on es proposen «models bàsics de comunicació segons els diferents tipus d’ús que se’n vol fer», van indicar.

A més, des de l’Institut es va defensar el fet que «visibilitzar les dones en el llenguatge és visibilitzar les dones en la societat, superar prejudicis i canviar la manera de comunicar ens permet superar segregacions per raó de sexe, de gènere, d’origen, d’ètnia, de capacitats o fins i tot d’edat». D’aquesta manera, s’anirà cap a la inclusió real de totes les persones que «configuren i aporten riquesa» a la nostra societat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT