PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’IPC augmenta fins al 6,1% durant el mes de setembre

Xavier Espot vol augmentar el salari mínim, en relació amb l’IPC

Per Maria Lozano

El gràfic que mostra l’evolució anual de l’IPC.
El gràfic que mostra l’evolució anual de l’IPC. | Departament d’Estadística

La variació interanual estimada de l’IPC per al mes de setembre s’ha situat en el 6,1%, segons el càlcul de l’indicador avançat. Estadística va informar ahir que aquest indicador representa un càlcul previ a l’IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, augmentaria cinc dècimes respecte l’IPC avaluat a l’agost d’aquest any (5,6%).

Aquest augment de la inflació seria a causa de l’evolució dels preus del grup de transports, i en menor mesura, els grups de béns i serveis diversos, a més d’habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles. Per contra, destaca el comportament dels preus dels aliments, que aquest mes haurien augmentat menys que al mateix mes de l’any anterior.

Pel que fa als països de l’entorn, l’IPC avançat d’Espanya al setembre se situa en el 3,5%. En el cas de França, l’IPC avançat s’ha fixat en el 4,9%.

Després de publicar-se aquestes dades i preguntat pels mitjans de comunicació, Xavier Espot va explicar que el salari mínim s’augmentaria d’acord amb l’IPC, i si és possible «s’aniria més enllà». A més va informar que el diàleg social que hi ha establert entre la patronal i sindicats «anirà a bon port i es fructifiqui amb un augment delssalaris més baixos».

 Tot i així, va destacar que «en el context actual no es pot contemplar un increment dels salaris mitjans, ja que aquesta decisió dependrà de l’acord al qual arribin els sindicats i la patronal. Tot i així, ens esforçarem perquè aquest acord s’assoleixi».
A més va voler assenyalar que el project llei en matèria d’arrendaments no establirà una descongelació de tots els contractes de lloguer.

Respecte a les dades de l’IPC, el cap de Govern reconeix que «no són bones notícies», afegint que «és molt difícil moderar aquest pic a través de polítiques públiques, ja que depèn de factors exògens o que s’escapen de la nostra realitat domèstica». Tot i així, afegeix que aquest augment significa que hi ha un encariment dels preus, sobretot de la cistella que afecta la vida quotidiana. Així, explica que «aquest fet impregnarà les decisions que haurem de prendre fins a finals d’any, sobretot en matèria d’habitatge».

Malgrat que no va avançar detalls del projecte de llei en matèria d’arranjaments que està acabant d’ultimar el Govern, Espot va explicar que tenim el compromís electoral que és trobar un terme mig d’acord amb les polítiques centristes que sempre defensem. I això vol dir «anar liberalitzant progressivament el sector, que està molt intervingut, i establir unes salvaguardes que facin que la ciutadania no es trobi tant desemparada amb la problemàtica de l’habitatge».

Preguntat a més sobre altres veus que diuen que la descongelació dels lloguers és prematura, el cap de Govern explicava que «no ens hem de posar la bena abans de la ferida, per això les valoracions s’hauran de fer quan s’hagi aprovat el projecte llei i es sàpiga amb què es concreta aquesta descongelació».

 Espot va finalitzar dient  que «des de Govern ja vam dir que aquesta serà molt progressiva atenent les circumstàncies econòmiques i socials, i per tant aquesta descongelació serà molt progressiva atenent les circumstàncies econòmiques i socials», afegint que el resultat de la inflació ens obliga a replantejar la situació», va finalitzar el cap de Govern.H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT