PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Bona acollida de la primera edició de l’Andorra Crea

La iniciativa ha permès posar en contacte a diferents programadors de tots els territoris

Per Anna Mencos

Imatge d’un dels espectacles de l’Andorra Crea.
Imatge d’un dels espectacles de l’Andorra Crea. | Andorra Crea

Un dels objectius principals del festival ‘Andorra Crea’ és l’obertura d’un aparador per a la cultura del país. Per aquest motiu, des de l’organització es va contactar programadors dels països veïns perquè poguessin assistir a les actuacions d’aquest cap de setmana amb la finalitat d’estimular la contractació de propostes artístiques andorranes a l’estranger, impulsant així la internacionalització, la professionalització i el desenvolupament de les indústries culturals del Principat. El cap d’àrea d’Acció Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, Joan-Marc Joval, va explicar que en fan una valoració molt positiva, «la veritat és que els objectius s’han assolit tant de presentar les propostes de la creació del país, com d’atreure el públic a aquesta creació, fer-la gaudir i també generar interès i contractacions i transaccions reals amb programadors de fora i també d’Andorra».

Precisament, Joval apuntava que la iniciativa ha permès posar en contacte a diferents programadors, «s’han intercanviat algunes targetes, s’ha dit ens interessa el teu espectacle, i penso que és una cosa molt important no només com a contractacions directes d’espectacles, sinó per ampliar xarxa». També comentava que programadors de fora s’han guardat referències per a altres projectes del seu país on podria encaixar la proposta i per aquest motiu Joval apuntava que amb «l’Andorra Crea, ens hem adonat que hem obert moltes portes indirectament».

Un dels punts que també s’ha tractat amb els programadors assistents, és la possibilitat de crear coproduccions i sinergies entre els diferents territoris. «Hem parlat amb una programadora de València per buscar finançament per fer coproduccions entre companyies del país i de territoris de parla catalana», comentava Joval tot remarcant que des del festival «hem obert la porta de manera concreta a tota mena de col·laboracions».

El cap d’acció cultural explicava que en total hi han participat vuit programadors, dos d’arts plàstiques, i sis d’arts escèniques, i en espectacles com el que es va celebrar el dissabte a Canillo hi van participar prop d’una quinzena d’artistes. Per fer una cloenda de la celebració ahir al migdia es va celebrar una trobada entre professionals i artistes, com en una mena de «dinar de germanor», i en van formar part unes 80 persones en total.

A nivell de públic, Joval va detallar que tot i encara no tenir els resultats finals de la venda de les entrades, el públic que va assistir als diferents esdeveniments va manifestar que l’Andorra Crea havia funcionat molt bé, «el públic ens deia que havien entès el perquè de la proposta i el perquè de condensar-lo en un cap de setmana». Des de l’organització calculen que a les sales on hi ha seients, estaven al 70-80% d’ocupació, i els espais públics, «es veien plens».

Referent a una possible segona edició, explicava que els companys professionals de fora, els comentaven que «particularment el setembre és difícil, hi ha molts festivals, molts llançaments de programacions, a tots els territoris veïns llancen les temporades de teatre, de dansa i de música, ens recomanaven que si podíem triar la data per fer-ho millor que no fos al setembre, perquè és més competitiu».

Davant d’aquesta recomanació manifestava que ho estan mirant i estudiant, però «probablement hi haurà una segona edició, jo penso que hi ha de ser, potser ho replantegem de cara a la primavera, també hem de veure si ho convertim en una fita bianual per donar més temps als nostres programadors que puguin produir obra, que puguin fer els seus períodes de recerca», detallava Joval. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT