Escaldes-Engordany
Nacions Unides demana a Andorra despenalitzar l’avortament al país
Trini Marín declara que s’ha de tractar amb una comissió «de forma discreta» i «global»
La Comissió dels Drets de la Infància (CRC) de l’Oficina per l’Alt Representant en Drets Humans de les Nacions Unides (ONU) va publicar dijous les conclusions sobre la seva avaluació periòdica d’Andorra, Albània, Kirguizstan, Liechtenstein, la República Dominicana i Togo.
Salut Sexual i Reproductiva / En aquesta avaluació, el CRC va estipular respecte a Andorra «la seva preocupació per la insuficiència de serveis de salut sexual i reproductiva per a les adolescents i pel fet que haguessin de viatjar fora del país per a avortar», recomanant que el país «millorés l’accés de les adolescents als serveis de salut sexual i reproductiva i a la informació sobre planificació familiar i anticoncepció moderna», demanant a l’estat andorrà «que despenalitzés l’avortament i garantís l’accés de les adolescents a un avortament segur dins del país».
Salut Mental i Educació / Així mateix, el Comitè va remarcar també «la seva preocupació per la falta de serveis de salut mental basats en la comunitat i l’internament de nens amb problemes de salut mental en el Centre Residencial d’Educació Intensiva o en centres terapèutics fora de l’Estat Membre». En aquesta línia, Nacions Unides ha recomanat a Andorra realitzar «un estudi exhaustiu sobre la salut mental dels nens, desenvolupar serveis terapèutics de salut mental basats en la comunitat i assessorament en escoles i llars, i abandonar gradualment la pràctica d’enviar als nens amb problemes de salut mental i addiccions a centres d’atenció residencial». Aquestes han estat algunes de les múltiples temàtiques analitzades durant aquesta nova avaluació del CRC.
Marín té presents les recomanacions / La ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, va fer ahir unes declaracions en ser preguntada respecte als resultats de l’avaluació de Nacions Unides. La ministra va esmentar que té constància de l’informe i ja ha començat a revisar les diferents conclusions esmentades pel comitè conjuntament amb el seu equip ministerial i va argumentar que la setmana vinent iniciaran els treballs pertinents que requereixi l’anàlisi dels informes. La ministra va fer referència a les diverses temàtiques que tracta l’informe, destacant les matèries relacionades amb la infància i l’educació.
Una Comissió per l’avortament / La ministra va fer referència a l’afer de l’avortament, assenyalat per Nacions Unides, explicant que «tal com ha explicat sempre el cap de Govern i com ens vam presentar en unes eleccions amb aquest punt, s’ha de tractar en una comissió on es treballi en aquest tema encaixant tot», referint-se a una col·laboració entre les institucions i diversos actors. Marín va fer èmfasis que aquesta comissió haurà de tractar aquest tema «de forma discreta per com fer aquesta despenalització», i a més «de forma global amb tot el Govern i tota la gent que d’estar implicada» en aquesta tasca. La ministra va sentenciar dictaminant que aquesta qüestió serà tractada com «una feina transversal entre els ministeris», va declarar la titular d’Afers Socials i Funció Pública.