PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Govern i Escaldes-Engordany compren la parcel·la d’accés a la vall del Madriu

Ambdues institucions han adquirit el terreny per un preu de 825.000 euros

Per Alex Montero

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, avui.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, avui. | SFGA/JAViladot

La parcel·la que dona accés a la vall del Madriu Perafita Claror, situada a la carretera de la Plana, ja té nous propietaris. El Comú d’Escaldes-Engordany i el Govern han adquirit a parts iguals els 8.371 metres quadrats que la conformen per un cost de 825.000 euros: «Volem posar en valor i preservar el patrimoni tan gran que tenim», ha indicat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, en l’acte celebrat avui a la tarda, on ha comparegut amb la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, per formalitzar l’acord entre ambdues institucions. Sumant-se a les paraules de Bonell, Gili ha remarcat que la compra s’ha fet sota un objectiu «patrimonial, cultural i social», ja que aquesta «no és qualsevol parcel·la dins el Madriu. És la parcel·la», afegint que «des del primer dia hem tingut clar que el Madriu és una joia a treballar, a cuidar i a potenciar. Que ara estigui en mans públiques ens permetrà protegir-lo i evitar eventuals infraccions urbanístiques». 

Sent propietat fins ara de la família Riberaygua, el terreny compta actualment amb dues edificacions en runes, les quals hauran de ser reformades: «Tenim una borda de dos pisos, amb 111,45 metres quadrats, i després una petita cabana de sis metres», ha explicat la ministra. Tot i que les mandatàries no han volgut concretar quina serà l’activitat que acollirà la parcel·la una vegada reformada, sí que han mencionat que és possible que esdevingui un punt d’informació per als visitants. Una de les altres opcions que es contemplen per fer ús d’aquestes dues plantes són les dependències de la comissió de gestió que hi ha a Andorra la Vella, un fet que Gili no descarta perquè «sempre hem pensat que va ser un error en el seu dia deixar-les escapar de la direcció de la vall». 

Ambdues institucions ja feia temps que estaven en contacte amb ells per posar en marxa la rehabilitació de la borda del Sabater, tot i que en un moment donat «va sorgir la possibilitat de comprar el terreny». Una compra que, finalment, s’ha efectuat per sota del preu que a la propietat «li hagués agradat», però per sobre de la fixada pel peritatge encarregat de la parcel·la del Prat del Sabater: 421.695 euros. Segons ha afirmat Gili, «s’han de tenir en compte les gestions que s’estaven fent i els preus que ens arribaven per restaurar la borda», motiu pel qual «és un preu satisfactori, ja que a aquest valor de conservar un terreny no li acabes de posar mai una xifra». 

A més, cal destacar que la restauració de la borda, prevista en un principi per a 2025, ja compta amb una partida pressupostària d’uns 700.000 euros: «El pressupost que contemplàvem des del Govern ja incloïa una partida per a aquesta reforma, però finalment se’ns ha quedat petita», ha expressat la ministra, afegint, però, que «ara que tenim la copropietat i farem un projecte conjunt ens estalviarem diners».

Tanmateix, durant la compareixença s'ha aprofitat també per posar en relleu les diverses accions ja fetes a la vall del Madriu, així com les pròximes que estan per esdevenir. Entre elles figura «la preservació i conservació del tram empedrat del camí de la Muntanya», el qual avui dia compta amb un difícil accés per al públic. «El conveni de col·laboració ens dona peu a què puguem fer accions per a aquelles persones que no tinguin la facilitat per endinsar-se en el camí», ha finalitzat Bonell. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT