PUBLICITAT

L'ús del carburant de transport, el més baix dels darrers 14 anys

  • El consum del de calefacció s'estabilitza i el de l'electricitat es dispara
EL PERIÒDIC
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
Un empleat de benzinera posa combustible a un vehicle. Foto: TONY LARA

Si la tendència continua aquest any serà positiu per la pujada de preu del cru que està experimentant arran dels conflictes i revolucions que s'estan vivint a Líbia i altres països àrabs. Des del 1996 el consum del carburant per a transport ha tingut els seus alt i baixos arribant a tenir el punt més àlgid del consum en el 2005. Tot i això, des d'aquesta data i fins l'any passat aquest consum s'ha desmarcat i ha continuat una tendència a la baixa en pro d'un àlgid consum d'energia elèctrica. De fet el total de petroli usat per al transport de l'any passat va ser el més baix de fa 14 anys, segons els indicadors socioeconòmics presentats per GM consultors.

És a partir del 2006 quan el consum elèctric li guanya terreny al consum del carburant per transport i comença a despuntar-se arribant al màxim històric del període estudiat durant l'any passat.

El combustible per a la calefacció ha tingut una evolució alcista en els darrers 15 anys però des del 2007 fins l'any passat es va mantenir el consum en xifres similars.

En quan al consum d'energia elèctrica, l'any passat el 68% del consum elèctric va estar per a ús professional, el de les administracions i enllumenat públic ha pujat però en els dos darrers últims anys s'ha mantingut estable. Pel que fa al consum d'ús domèstic, la llum és cada cop més utilitzada i molts edificis canvien la calefacció de gasoil a la d'electricitat.

Ara per ara, des de l'Executiu no s'ha pronunciat en cap mesura de reducció del consum dels combustibles per la pujada del petroli que està experimentant rècords històrics. En països com a Espanya s'han establert mesures preventives i temporals com la reducció de la velocitat a les carreteres i d'altres. A Andorra sí que s'ha potenciat l'ús de bombetes de baix consum per a reduir el consum elèctric, ara falta saber si hi haurà mesures destinades al consum del petroli.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT