PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un centre polivalent en salut mental, el nou objectiu de Govern

Mas no es planteja un canvi en el transport sanitari, tot i que és una possibilitat existent

Per Alex Montero Carrer

La ministra de Salut, Helena Mas, durant la compareixença d'avui al Consell General.
La ministra de Salut, Helena Mas, durant la compareixença d'avui al Consell General. | Consell General

La salut mental podria comptar amb el seu propi centre polivalent a partir de l’any que ve. Així ho ha afirmat avui la ministra de Salut, Helena Mas, en declaracions posteriors a la presentació de les noves línies estratègiques del seu ministeri davant la comissió legislativa de Sanitat: «La nostra intenció és aglutinar tots els recursos entorn la salut mental i treure’ls fora de l’hospital», amb l’objectiu així de «posar als pacients al centre de l’atenció i impulsar l’atenció comunitària». Cal destacar que, en un inici, la previsió era traslladar el centre de dia de salut mental a l’edifici de les Columnes, descartant-se finalment aquesta idea per poder «gaudir d’una proposta més àmplia». 

El projecte encara es troba en una fase de desenvolupament, on des del Govern s’ha de veure «quin encaix podrien tenir tots els professionals i serveis». Tanmateix, la idea és «que l’atenció en salut mental tingui un espai a prop de la comunitat per facilitar així el benestar de les persones», ha indicat Mas.

El transport sanitari, a revisió

Una de les altres qüestions a les quals s'ha referit la ministra ha sigut la relacionada al transport sanitari no medicalitzat, el qual podria canviar una vegada finalitzada la temporada d’hivern: «Volem garantir el correcte funcionament del servei i que els treballadors comptin amb les millors condicions», ha afirmat Mas, fent èmfasi que «ara no ens plantegem que pugui haver-hi una rescissió del contracte i que l’empresa abandoni el servei». Un plantejament que sí que pot arribar en el termini de la temporada, on «analitzarem en quin punt estem, quines són les dificultats i quines són les implicacions que pot comportar un canvi de model». Així i tot, la ministra ha deixat patent que aquesta qüestió és un fet que «ens preocupa i ens ocupa», esmentant algunes de les accions dutes a terme fins al moment, com el procés de mediació entre els treballadors i l’empresa iniciat al juliol, el qual va permetre «obtenir efectes positius en relació amb el conflicte, tot i que no va servir per arribar a un acord conjunt».

El servei d’oncologia és un dels pilars a impulsar, però continuarà sense unitat de radioteràpia

El servei d’oncologia, molt present

Segons ha explicat Mas, les línies estratègiques que protagonitzaran aquesta nova legislatura es regiran per tres blocs patològics: la salut mental, les malalties oncològiques i les patologies cròniques i complexes. Tres eixos transversals que, juntament amb els quatre pilars estratègics, «marcaran el full de ruta del Ministeri de Salut». Sobre el servei oncològic, la ministra ha afirmat que l’objectiu és «desenvolupar un pla nacional integral que doni resposta a les necessitats dels pacients amb relació a aquestes patologies, des de la prevenció fins al tractament». De cara a poder aconseguir això, es posaran en marxa diverses accions, com la referent a «cobrir les dietes, el transport i l’allotjament d’aquells pacients que s’hagin de desplaçar fora d’Andorra per rebre el tractament de radioteràpia». A més, també es revisarà el decret de l’acompanyament, per tal de «modificar i millorar les prestacions del servei, així com promoure un acompanyament en millors condicions». Tanmateix, Mas ha sigut també molt clara en la negativa a què el país disposi pròximament d’una unitat de radioteràpia, tot i que sí que s’està treballant perquè «la cirurgia de càncer de mama es pugui fer aquí». 

Quatre línies estratègiques a seguir

La promoció de la salut i la prevenció de la malaltia serà la primera d’aquestes quatre línies que marcaran el full de ruta del ministeri, on es tractaran qüestions com les accions de promoció de la salut, el pla de preparació i resposta enfront emergències en salut pública o tot el que té a veure amb la salut sexual i afectiva. Sobre aquesta última, Mas ha posat en valor l’eina del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD), desenvolupada el 2020 i que ha tingut molt bona acceptació per part de la gent: «Hem d’avaluar el seu funcionament i veure quines són les seves necessitats. Una d’elles és fer-la més visible per arribar a més persones i que no només se centri en els moments de planificació familiar, sinó que també doni resposta, per exemple, a la salut sexual dels homes». 

La segona de les línies estratègiques arribarà de la mà de l’accés a una assistència sanitària de qualitat, on es reforçaran els recursos humans a través del desenvolupament de mecanismes i la recaptació de talent. Finalment, les dues darreres línies se centraran en la sostenibilitat del sistema sanitari i en la recerca i innovació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT