Cop de realitat

Una Letònia superior en atac fa oblidar la victòria a Moldàvia i venç per 0-4 a les tricolor en un partit d’igualtats

Per Pol Forcada Quevedo

Erica Gonçalves lluitant la pilota contra una jugadora rival, ahir durant la derrota contra Letònia a l’Estadi Nacional. | FAF

Després de la victòria en la primera jornada, les andorranes arribaven al duel amb bones sensacions i ganes de repetir l’èxit, però el seleccionador José Antonio Martín ‘Guti’ ja va deixar clar en la prèvia que qualsevol rival és, sobre el paper, superior a les tricolor, i ahir Letònia ho va ser, enduent-se els punts per una victòria de 0-4.

El partit va iniciar amb les locals tancades en camp propi i sent més conservadores, a l’espera d’errades de les rivals per sortir al contraatac, i al minut u ja va arribar una d’aquestes oportunitats, amb una internada per la banda que la defensa letona va acabar refusant. A partir de llavors, les del Principat van dominar més la pilota i sent més triangulars, traduint-se amb arribades a camp contrari com una ocasió de Ruzafa que es va topar amb una companya.

Al minut 15 va arribar el primer gol, quan Miksone va rebre una passada errada de da Cruz i va creuar la pilota per enviar-la al fons de la xarxa. Només tres minuts després, Rocane va fer una centrada d’una falta llunyana que va botar davant Marcet per posteriorment trobar-se amb el travesser. El gol i l’oportunitat clara va tocar les andorranes que, tot i això, es van intentar refer recuperant la pressió forta en un partit que estava sent igualat i de tu a tu, on les visitants havien tingut encert de cara porteria.

Després del minut 26 ja no es podia parlar d’encert letó com a sinònim de sort, ja que Miksone va tornar a anotar després de rebre una centrada al peu que va rematar directe amb l’exterior per augmentar distàncies al marcador. Al cap de 10 minuts va arribar la tercera diana, amb Zaicikova marxant en carrera de da Cruz i quedant-se sola davant de Marcet, que poc va poder fer per evitar-lo. Entremig dels dos gols, la capitana tricolor, Fernández, va provar sort amb un tir de falta des de molt lluny que Vaivode va poder blocar sense problema.

Si els gols no eren suficients, al minut 37 va marxar substituïda la punta de llança i referent de la selecció andorrana, Morató, tocada després d’un xoc amb una rival. Abans de finalitzar la primera meitat, Ruzafa va prendre el relleu de la jugadora del Vila-real per carregar-se l’equip a les esquenes i ser la referent en atac. En aquest sentit, va encetar un xut des de fora de l’àrea que va sortir prop del pal. Les oportunitats, però, no van acabar aquí, ja que Miksone va completar el seu hat-trick després d’una falta lateral que va rebre per rematar directe i deixar el final 0-4 al lluminós, tancant la primera meitat on va manar la superioritat en atac i l’encert de cara a porteria de les noies de Romans Kvacovs.

Els segons 45 minuts van començar amb la mateixa dinàmica que els primers, amb les visitants endollades a dalt. En relació amb això, Miksone va tornar a protagonitzar una ocasió per al seu conjunt, rematant de volea una centrada que es va topar amb el pal, i que va acabar anul·lada per fora de joc. A poc a poc, el domini andorrà va anar incrementant. Tot i això, era un matx d’anades i tornades que no va comptar amb gaire activitat a les porteries. Al minut 65, Fernández va tornar a intentar un tir obra de la casa, llunyà i de falta directa, que va agafar direcció directa cap a l’escaire, però la portera letona es va estirar a la perfecció per evitar que les locals retallessin distàncies.

Sense accions destacades, Marcet es va lluir en els darrers 15 minuts aturant dos atacs de les contràries. La primera, quan Sevcova se’n va anar de la seva defensora amb un retall per xutar creuat. La portera andorrana va poder enviar la pilota a córner després d’una gran aturada. La segona, amb una acció dins l’àrea, de nou, de Miksone, que va xutar al primer pal, esdevenint una nova parada important. Per tancar el matx, al minut 84, Letònia va poder fer la maneta amb un remat de cap que va sortir per sobre el travesser.

Les tricolor van tancar la jornada com a terceres de grup, ja que Malta va vèncer el seu respectiu duel per col·locar-se primera amb sis punts, seguida per Estònia, segona, i Andorra, amb tres punts però amb diferència de gols. Els pròxims partits per a les noies de ‘Guti’ seran, precisament, contra la millor selecció fins al moment del Grup 1 de la Lliga C, amb dues jornades seguides contra Malta, primer fora i després a casa. Aquests arribaran, però, a finals del mes vinent. Així, les andorranes podran refer-se, aprendre dels errors i millorar les mancances presentades ahir a l’Estadi Nacional.

- les claus -

• Primera meitat: la poca materialització tricolor i l’encert de Letònia va deixar tots els gols als primers 45 minuts, marcant molt la pauta del duel
  • La lesió: al minut 37 Morató, la referent de la selecció, va marxar del terreny de joc. Ruzafa va ser l’encarregada d’agafar les seves rendes
  • Miksone: la jove davantera va ser un maldecap per Andorra, sent la punta de llança de gairebé tots els atacs del seu conjunt
  • Solidesa: la solidesa defensiva de les noies de ‘Guti’ no va ser gaire destacada, esdevenint un aspecte a treballar de cara pròxims partits