PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’associació feminista ‘Stop Violències’ rep l’acreditació ECOSOC

Es tracta de la primera associació andorrana en aconseguir aquesta distinció per part de l’ONU

Per Alex Montero

Presentació de l’Observatori Feminista d’Andorra, a càrrec de la presidenta d’Stop Violències, Vannesa Mendoza Cortés.
Presentació de l’Observatori Feminista d’Andorra, a càrrec de la presidenta d’Stop Violències, Vannesa Mendoza Cortés. | A.M.

Andorra ja compta amb la primera associació amb l’acreditació ECOSOC, atorgada per les Nacions Unides. Es tracta d’Stop Violències, una entitat feminista nascuda l’any 2014 i presidida per la psicòloga social Vanessa Mendoza Cortés: «Aquesta acreditació significa que tenim un estatus consultatiu especial en matèria de dones i de nenes», ha afirmat Mendoza en la presentació del nou Observatori Feminista d’Andorra (OFA), afegint que «hem demostrat ser una associació legítima i confiable per a aquesta tasca». 

Segons ha explicat la presidenta, han hagut de passar tres anys per poder comptar amb aquesta autorització, en els quals la pressió judicial i el desprestigi per part del Govern «s’han continuat exercint»: «Hem treballat molt per aconseguir-la, tot i la situació a la qual s’ha sotmès en els darrers anys a la nostra associació i a mi mateixa», ha indicat Mendoza. No van ser les úniques paraules amb què es va voler referir a aquesta qüestió, sinó que va fer èmfasi en el fet que «per una banda, ens reconeixen a escala internacional, mentre que per una altra ens denuncien, ens persegueixen i ens represalien a casa. No ho dic jo, ho diu Amnistia Internacional». Tot i això, la presidenta d’Stop Violències ha deixat clar que «és un honor per a nosaltres rebre aquest reconeixement per part d’organismes com les Nacions Unides».

Obligacions dins de l’acreditació

Tot i semblar el contrari, l’associació encapçalada per la figura de Mendoza no té grans obligacions a l’hora de comptar amb aquesta acreditació ECOSOC: «L’únic que hem de fer és enviar un informe d'aquí quatre anys, la resta són privilegis». Dins d’aquests, es poden trobar des d’un accés directe a relators i relatores, assistir a reunions o poder organitzar accions dins de l’organisme, consultar informació, etc. Tanmateix, la presidenta ha volgut incidir en el fet que «no hi ha un finançament directe», ja que tot això ho estan portant a terme «per militància i per avançar en els drets humans». A més, Mendoza ha fet un últim incís en aquesta qüestió: «Per a l’ONU no existeix una altra entitat que no sigui aquesta ara mateix. La resta poden anar de la mà del Govern o inclús de la nostra, però no existeixen a la llista». 

L’entitat presidida per Vanesa Mendoza ha presentat també el seu nou Observatori Feminista

Presentació de l’Observatori Feminista

La posada en marxa de l’OFA per part de l’associació respon a la necessitat «de ser un espai independent on poder trobar informació sobre els drets de les dones a Andorra», segons ha relatat la presidenta d’Stop Violències. Seguint aquesta línia, la posició de les membres de l’associació és clara respecte a aquesta qüestió: «Estem fent el que hauria de ser una feina de Govern: explicar lleis, imposar un marc normatiu nacional i internacional i recollir diferents estudis per a qui els vulgui consultar». 

Així doncs, algunes de les funcions que l’observatori recull impliquen agrupar dades oficials en matèria de violències vers les dones, informar a la ciutadania de la legislació vigent al país en matèria de drets humans, fer públics els informes que l’associació emet a organismes internacionals o donar veu i paraigua a iniciatives ciutadanes que vulguin avançar en drets humans de les dones i la infància. 

La garantia dels drets sexuals i reproductius a Europa

La militància de Mendoza no s’atura a Andorra i és que la presidenta de l’associació posarà rumb demà a Saragossa, on la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea la va convidar com a ponent a la Conferència sobre la garantia dels drets sexuals i reproductius a Europa. És per aquest motiu que la manifestació pel dret a l’avortament convocada per l’associació i programada pel Dia Internacional pels Drets Sexuals i Reproductius i la Despenalització de l’Avortament es traslladarà al pròxim dissabte 30 de setembre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT