PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Inversió de 42 milions d'euros en 10 anys i l’alliberament del manteniment del Funicamp

La nova concessió a Saetde marca accions per reduir el consum d’energia

Per El Periòdic

Els cònsols d’Encamp, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, durant la reunió de poble a Encamp.
Els cònsols d’Encamp, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, durant la reunió de poble a Encamp. | ANA / L.G.

Nova zona esquiable al Pic del Maià, inversió garantida de 42 milions d’euros en 10 anys, l’alliberament del Cercle de Pessons i l’adeu a la despesa del manteniment per part del comú del Funicamp. Aquests són alguns dels acords principals que integraran la nova concessió a Saetde de l’explotació del domini esquiable de la parròquia d’Encamp que inclou els sectors del Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp, i que els cònsols, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, van presentar ahir a les reunions de poble de la vila i del Pas de la Casa.

Entrant al detall, els mandataris van explicar que l’adjudicació, per un període de 50 anys, contempla un mínim de 100 milions d’euros d’inversió al llarg de la concessió, dels quals un 42 s’hauran de materialitzar durant la pròxima dècada. En aquest sentit, van puntualitzar que la majoria d’accions previstes es duran a terme al Pas de la Casa, destacant la construcció d’un nou giny fins al pic del Maià i dos nous edificis amb restaurant, un a la mateixa zona de pic Maià i un a la zona d’Abelletes amb serveis com l’escola d’esquí, amb una dotació total de 24,8 milions d’euros.

A més, també s’inclou la remodelació de l’avinguda d’Encamp, el 2024 juntament amb la corporació, perquè esdevingui un «veritable» peu de pistes amb una partida de 3,5 milions d’euros i l’aixecament d’una nova instal·lació de serveis a la zona de la plataforma reordenant l’accés pel carrer Bearn amb una inversió total de 12 milions entre el 2024 i el 2027. El sector de Grau Roig també en sortirà beneficiat amb un nou edifici de serveis amb una inversió de 2,5 milions d’euros i un cànon únic a l’inici de 900.000 euros. Continuant amb les actuacions sobre terreny, els mandataris van exposar que la concessió també deslliura les 1.080 hectàrees del Cercle de Pessons, possibilitant així la creació d’un futur parc natural a l’indret.

Un altre dels punts sorts de l’acord és l’alliberament, per la corporació, de les despeses d’explotació i manteniment del Funicamp i la planta baixa de l’edifici, exceptuant el pàrquing, un pacte, van asseverar, que alliberarà l’administració del pagament «mínim» de 880.000 euros anuals. L’adjudicació, que es preveu que es faci efectiva dijous vinent durant la cessió de consell de comú, també contempla el gravamen de totes les activitats que es duguin a terme al domini esquiable.

En aquesta línia, Mas va recordar que fins al moment la concessió preveia un cànon del 6% en la venda de forfets i amb la nova aquest percentatge incrementarà de forma gradual del 6,5% al 8% (mig punt cada tram) en funció de la facturació, fixant el criteri d’augment en els 35 milions de facturació que es van registrar la temporada passada. I també es gravaran amb un 2% les activitats complementàries internes, com el restaurant i les escoles d’esquí, i amb un 6% les complementàries externes, tals com les assegurances i els establiments externalitzats.

La cònsol va exemplificar els beneficis del nou cànon amb els resultats obtinguts la darrera temporada. Així doncs, va exposar que amb el gravamen actual el comú va percebre 2,1 milions d’euros, mentre que amb la nova llicència la xifra s’hauria enfilat fins als 3,4, tenint en compte l’estalvi a les arques comunals del manteniment del Funicamp i l’ingrés de fins a 300.000 relatius a les activitats complementàries internes i externes.

Finalment, però no menys important, el nou acord d’explotació també marca actuacions amb l’objectiu de reduir el consum energètic, la generació de CO2 i la generació d’energies renovables per autoabastir-se, a banda de la inclusió de criteris paisatgístics per garantir la integració de les infraestructures en el medi natural i preservar el desenvolupament de les activitats tradicionals i del dret de pas. A més, l’adjudicació reforma els estatuts de la societat que aporta, entre altres, un repartiment obligatori dels dividends del 10% i «una millor posició del comú», van asseverar, matisant que la corporació tindrà més capacitat de control.

En aquest sentit, va apuntar que el nou acord d’explotació del domini esquiable contempla garanties per a la corporació, com l’aplicació de sancions en cas d’incompliment i un aval de dos milions d’euros aplicable al primer requeriment. 

Durant la reunió de poble, Mas va posar l’accent en el fet que, un cop aprovada, la nova concessió suplantarà l’actual amb la renúncia, per part de Saetde, dels «drets històrics» que marcaven l’acord dels anys 60, que va qualificar de «totalment esgotada». Amb tot, va assenyalar que la nova llicència d’explotació del domini esquiable encampadà «generarà noves oportunitats i un impacte positiu a la parròquia i al país a partir d’ara mateix i per les futures generacions». «És un bon acord perquè és bo per a tothom», va indicar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT