PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Espot assegura davant l'ONU que Andorra busca l'encaix a la UE per avançar

La convicció d’Andorra passa per reforçar la cooperació internacional

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció davant l'Assemblea General de les Nacions Unides.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció davant l'Assemblea General de les Nacions Unides. | Nacions Unides.

El cap de Govern, Xavier Espot, va defensar ahir davant la 78a Assamblea General de les Nacions Unides que l’agenda 2030 «és un full de ruta universal que guia el futur del planeta cap a societats de pau sostenibles, resistents i integradores», afegint que «el compromís d’Andorra en l’acompliment dels objectius és ferm, tal com ha quedat palès en la presentació dels dos informes nacionals voluntaris de seguiment sobre l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles». 

Així, durant la intervenció davant del plenari de les Nacions Unides, Espot es va alienar amb el nou president de l’Assamblea General, Denis Francis, i amb el secretari General, António Guterres, «per asegurar un futur viable i sostenible per a totes i tots», explicava en un context d’emergència climàtica. La convicció d’Andorra passa per reforçar la cooperació internacional i promoure una governança inclusiva i polítiques coordinades i solidàries. El cap de Govern va mencionar que «des del nostre país estem preparats per cercar més que mai els punts de convergència necessaris per reconstruir la confiança i reactivar la solidaritat, com per exemple accelerar l’acció sobre l’Agenda 2030 i els seus Objectius de desenvolupament sostenible».

Andorra, va destacar Espot, és un país d’alta muntanya especialment sensible al canvi climàtic i capdavanter a fer front a la transició energètica amb accions com l’establiment d’una taxa verda, l’aprovació de la llei d’economia circular que fixa el 2035 com l’horitzó per assolir un model de producció en què la majoria dels residus passin a ser subproductes que es tornen a introduir a la cadena productiva, o la implementació de la gratuïtat del transport públic per ajudar les famílies, però també per reduir els viatges amb vehicles privats.

Condemna enèrgica a la guerra/ Espot va penalitzar «enèrgicament» la violació de la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna i va explicar l’adhesió d’Andorra a les declaracions de l’Assemblea General, així com a les posicions expressades per d’altres organismes com el Consell d’Europa i a les sancions internacionals, en particular les de la Unió Europea. 

 

Espot repassa els 30 anys de la Constitució

El cap de Govern, Xavier Espot, va fer ahir una presentació a la Universitat de Justícia John Jay College de Nova York, sota el títol: ‘Andorra, 30 anys de Constitució: Estat de dret i justícia’. 

 Aprofitant el seu desplaçament als Estats Units amb motiu de la 78a Assemblea General de les Nacions Unides, el màxim responsable de l’executiu va explicar als alumnes d’aquesta universitat, especialitzada en dret penal, com l’aprovació de la Constitució va atorgar la sobirania al poble i va establir una separació clara entre el poder executiu, legislatiu i judicial. 

Així mateix, també va permetre reformar les institucions i va donar un estatut jurídic internacional a Andorra fet que va permetre que el Principat pogués ser membre de ple dret en organismes internacionals com les Nacions Unides. També va incidir amb el compromís d’Andorra amb el multilateralisme.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT