PUBLICITAT

Andorra la Vella

La meitat de queixes al Raonador del Ciutadà són sobre habitatge

Vila insisteix en mantenir la congelació dels preus de lloguers fins que es notin les altres mesures

Per Maria Lozano

El raonador del ciutadà, Marc Vila, ahir.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, ahir. | ANA/ M. F.

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va comparèixer ahir davant la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals del Consell General per presentar l’informe corresponent a l’any 2022. Cal recordar que és la darrera compareixença com a Raonador, ja que aquest desembre s’acaben els sis anys de mandat.

Vila, doncs, va destacar que l’any 2022 un de cada tres expedients va estar vinculat a la problemàtica de l’habitatge, i que aquest percentatge creix fins a un 50% durant el 2023. Aquestes xifres s’han extret de l’enquesta que ell mateix va impulsar l’any 2020, i permet veure l’evolució de la problemàtica.

El perfil de les persones que responen aquesta enquesta són dones (un 67%) que viuen a les parròquies centrals. A més, cal destacar que un 78,8 de les persones que fan una queixa al Raonador per temàtica de l’habitatge no reben cap ajut, i en un 17% dels casos les persones afectades reben una prestació que està vinculada, el que denota, segons Vila, una precarització general de les persones afectades per aquesta qüestió.

El Raonador doncs, va emfatitzar en què ara la problemàtica de l’habitatge «està en la màxima agudesa» i per això «ara hi ha més raons per mantenir el control sobre els lloguers per no fer patir a les famílies», ja que cada vegada la situació s’agreuja més, referint-se a la possible descongelació dels lloguers previst pel Govern de cara a l’any que ve. Va remarcar, a més, que la situació és pitjor ara que l’any 2019, per això «cal que es prengui consciència que no està ni molt menys resolt, s’han fet coses bé, però no n’hi ha prou».

A més, Vila va explicar que la situació ha empitjorat «encara més» d’ençà que Govern va anunciar que es descongelaria un 25% dels contractes de lloguer, ja que «hi ha moltes famílies que no saben si seran dels grups que es veuran afectats per la mesura». Per això, el Raonador va argumentar que no és moment de tirar endavant la descongelació, i en cas que es facique «sigui amb cura», perquè «durant aquests anys la mesura més eficaç ha sigut la congelació dels lloguers». I és que, Vila remarcava que «si volem tenir un país estructurat i que no es desmunti a trossets hem de prendre mesures», i afegia que «tots els anys que tardem en arribar a solucions serà patiment per a les famílies».

Altres problemàtiques/ Vila a més, va voler afegir altres temes d’interès com la lentitud en la resposta de l’administració general o les demandes en relació amb la CASS. Per això va demanar més celeritat en les respostes a la ciutadania en tràmits administratius, ja que en les xifres s’han constatat que el retorn d’avançaments de determinats tributs i pagaments és especialment feixuc. A més, Vila va remarcar una atenció més acurada amb les persones grans i que tenen una discapacitat.

Canvis en la llei del Raonador/ Per altra banda, Vila va considerar que seguint les recomanacions del comitè de Venècia la normativa de la Institució ha de regular millor el nomenament i la destitució del Raonador del Ciutadà i els processos han de ser «més oberts, clars i coherents».  
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT