PUBLICITAT

El fons de reserva de jubilació fa una davallada de 4,7 milions d’euros a l’agost

Després d’obtenir el seu màxim històric fa un any, ara fa una baixada imporant

Per El Periòdic

L’interior de l’edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.
L’interior de l’edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. | Maricel Blanch

El fons de reserva de jubilació ha estat tot l’any evolucionant a l’alça, fins i tot, el 31 de juliol de l’any passat va obtenir el seu màxim històric amb 1.596,92 milions d’euros. Però, durant l’agost es va capgirar la situació i la cartera d’aquest fons va patit una petita davallada del 25,66% en la rendibilitat del FRJ acumulat. Així mateix, el 31 d’agost els fons per a pagar les pensions van ascendir als 1.592,25 milions, és a dir, una davallada de 4,7 milions d’euros. 

El fet que el mes d’agost hagi estat un mes de caigudes ve provocat per la renda variable. Aquesta, segons expliquen al fons de reserva de jubilació, ve per unes dades macroeconòmiques decebedores a la Xina, per l’increment del preu del petroli, que pot fer que la inflació es mantingui elevada i els bancs centrals retardin les baixades del tipus d’interès i per motius estacionals. 

Per tant, la renda fixa de la zona euro durant el mes passat va tenir un increment del 0,24% i durant l’any va acumular una rendibilitat positiva del 3,04%. En canvi, la renda variable també de la zona euro durant el mes d’agost va baixar un 3,08%, més que la renda variable mundial, sense tenir en compte l’eurozona, que ha tingut una davallada del 0,61%. En l’any acumulen ambdós índex rendibilitats similars de 13,88% a la zona euros i de 14,20% a l’ex Eurozona. 

Finalment, la rendibilitat acumulada en els darrers anys supera la inflació andorrana, com estableix l’objectiu marcat per la llei.

PUBLICITAT
PUBLICITAT