PUBLICITAT

Espot i Tor es reuneixen amb sis estats membres a l’ONU

El cap de Govern s'ha trobat amb el nou president de l’UNGA

Per Joan Jiménez

El cap de Govern, Espot, la ministra Tor i l’ambaixadora Vives, avui a l’Asamblea General de Nacions Unides.
El cap de Govern, Espot, la ministra Tor i l’ambaixadora Vives, avui a l’Asamblea General de Nacions Unides. | Govern d\'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, i la delegació andorrana per a l’Assemblea General de les Nacions Unides (UNGA), continuen mantenint diferents reunions amb altres estats membres en aquesta setmana de treball a Nova York. Espot ha participat avui en la Cimera dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 amb el títol ‘Unitat i Solidaritat: Reforçar el multilateralisme per cooperar, donar suport, seguiment i revisió a l’Agenda 2030’, que va començar el passat dilluns i va concloure avui, i a l’acte d’obertura del Debat General de la 78ena sessió de l’Assemblea General. Durant la jornada, Espot s'ha reunit amb el nou president de la 78ena sessió de l’UNGA, Dennis Francis. A més, dilluns ja es va trobar amb el president de Letònia, Edgars Srinskevics, i ahir va mantenir trobades amb Alexander Schallenberg, ministre d’Afers Exteriors d’Àustria, i Luis Binader, president de la República Dominicana. Per la seva banda, Imma Tor s'ha reunit amb el ministre d’Afers Exteriors dels Emirats Àrabs Units, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, per a confirmar la presència d’Andorra a la COP 28, la cimera internacional més important en matèria de lluita contra el canvi climàtic que se celebrarà al novembre al país aràbic.

L’UNGA, la Cimera dels ODS i Francis

En el marc de l’Assemblea General, Xavier Espot ha pogut reunir-se i felicitar al nou president de l’organisme, Dennis Francis, diplomàtic d’alt nivell de Trinidad i Tobago que va representar al seu país com a representant d’aquest a les Nacions Unides de 2021 i substitut en la presidència de l’UNGA de l’hongarès Csaba Korosi. El cap de Govern ha elogiat la idoneïtat de la temàtica escollida, titulada ‘Pau, Prosperitat, Progrés i Sostenibilitat’. Espot ha aplaudit també la iniciativa del nou president de reactivar i accelerar la implementació de l’Agenda 2030 a través de la cimera celebrada aquests dos últims dies. Pel seu costat, Francis ha felicitat al Principat pel seu compromís en educació, inclusió i la lluita contra el canvi climàtic, destacant també la importància dels estats de petites dimensions per la implementació dels ODS. Espot ha intervingut avui a la Cimera dels ODS, on també han intervingut el president nord-americà, Joe Biden, el del Brasil, Lula Da Silva, o el de Colòmbia, Gustavo Petro.

Reunions Bilaterals

El cap de Govern s'ha reunit amb alts mandataris de Letònia, Àustria, República Dominicana i Aràbia Saudita. Amb el president letó, Rinkevics, s'ha compartit el procés d’avenç de l’acord d’associació amb la Unió Europea per part del cap de Govern. El president de Letònia, que actualment ostenta la presidència del Consell de Ministres del Consell d’Europa, ha mostrat el seu interès i suport a les negociacions, a més de pactar amb Espot de posar en contacte als ministres de Finances per tal de signar un Conveni de No Doble Imposició (CDI).

El ministre d’Exteriors austríac, Schalember, i el cap de Govern han tractat també el procés d’associació europea d’Andorra com la firma d’un CDI. Espot s'ha reunit també amb el president dominicà, Binader, amb qui ha fet un balanç de la secretaria Pro Tempore de la Conferència Iberoamericana dels caribenys, reafirmant els compromisos adquirits en la darrera cimera de l’entitat iberoamericana, alineats amb els ODS.

Així mateix, el cap de Govern ha tingut una trobada amb el ministre de Turisme d’Aràbia Saudita, Ahmed Al Khateeb, per tractar la cooperació establerta amb el país saudita en l’àmbit del turisme i el comerç.

Camí de la COP 28 i recepció d’Alemanya

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, s'ha reunit amb el seu homòleg dels Emirats Àrabs Units, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, a qui ha confirmat la presència andorrana a la cimera per la lluita contra el canvi climàtic que organitzarà el país àrab, la COP 28. Una vegada oficialitzada la participació d’Andorra, Tor i Bin Zayed han tractat diverses temàtiques de les quals es treballaran durant la cimera de més alt nivell en aquesta matèria mediambiental.

Tanmateix, Tor, acompanyada del cap de Govern, ha assistit a la recepció oferta per Alemanya, on s'han pogut saludar i felicitar al canceller, Olaf Scholtz, i a la ministra d’Exteriors, Svenja Schulze, pels 50 anys de l’ingrés d’Alemanya a l’ONU. Així mateix, Tor s'ha reunit amb el secretari d’Estat d’Afers Exteriors alemany, Tobias Linder, a qui ha traslladat, en una reunió de treball, l’estat del procés de negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, a més d’acordar la firma d’un CDI amb el país alemany.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT