PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cimera clau entre Riba i Sefcovic amb temes "sensibles" de l’acord

El Govern i la Comissió Europea es reuniran demà per negociar la lliure circulació i altres annexos clau

Per Joan Jiménez

Reunió multilateral d’ahir entre Andorra, San Marino i la Unió Europea, a Brussel·les.
Reunió multilateral d’ahir entre Andorra, San Marino i la Unió Europea, a Brussel·les. | Govern d’Andorra

Demà se celebrarà a Brussel·les una ronda de negociació bilateral entre les delegacions del Govern d’Andorra, encapçalada pel secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea (UE), Landry Riba, i la Comissió Europea, dirigida pel vicepresident Maros Sefcovic. Durant aquesta reunió, es tractaran diferents annexes «sensibles», segons ha qualificat l’Executiu, en favor d’arribar a configurar un acord d’associació abans que s’acabi aquest any. Aquesta trobada serà precedida per una reunió multilateral on s'han reunit les delegacions de San Marino, Andorra i la Unió Europea, en la que va ser la primera cimera multilateral de l’acord d’associació entre els estats de petites dimensions i l’entitat continental sense Mònaco, estat que es va retirar de les negociacions el passat divendres 15 de setembre al·legant la «impossibilitat de conciliar les demandes de la UE amb les línies vermelles establertes per Mònaco». Arran d’aquest fet, el partit líder de l’oposició, Concòrdia, qui ja va estipular que no s’adheriria al pacte d’Estat per a l’acord d’associació, va exigir a l’Executiu aturar les negociacions amb la Unió Europea després que el Principat monegasc fes oficial la seva rebutja a continuar negociant amb la Comissió Europea. Aquests dos fets arriben just abans que Landry Riba i Maros Sefcovic es reuneixin demà a la capital belga.

Primera multilateral amb una cadira buida/ Avui dilluns es va donar la primera ronda de negociació multilateral després de la retirada monegasca d’aquestes. Durant aquesta cimera, el Principat, San Marino i la UE han afirmat que, tot i aquest fet, les tres entitats es mantenen fermes en aprofitar la finestra d’oportunitat per tancar l’acord en les millors condicions possibles abans de 2024, afrontant una agenda que inclou en aquest últim semestre les temàtiques més sensibles. Landry Riba ha declarat que el Govern andorrà avança per arribar al millor acord per a Andorra, sabent que la darrera paraula la tindran els ciutadans, ja que es votarà en referèndum. A més, el secretari d’Estat ha assenyalat que la suspensió de les negociacions amb la Comissió Europea per part de Mònaco no altera en cap forma l’agenda prevista per les següents rondes.

Protocol sobre serveis financers i avenços significatius/ Durant la reunió d’avui, la Comissió Europea ha presentat a Andorra i San Marino la seva proposta de protocol de serveis financers. Aquesta temàtica és una de les més complicades de la negociació i es posarà sobre la taula en les pròximes jornades de negociació. D’altra banda, el meeting d’avui es va resoldre amb avenços substancials per l’Acord Marc que comparteixen les tres entitats en conjunt. Riba, Sefcovic i la delegació de San Marino van avançar de forma significativa en els capítols sobre objectius, valors i principis; la part relativa a les disposicions institucionals, i l’apartat sobre competència i altres regles comunes. Entre aquestes, hi consten els articles que tracten sobre la cooperació parlamentària, la cooperació entre els socis econòmics i socials, i el comitè d’associació. Aquests articles reben inspiració en base d’estructures ja existents en l’acord de l’Espai Econòmic Europeu.

Reunió Riba-Sefcovic sobre diferents annexos «sensibles»/ Demà s’iniciarà una nova ronda negociadora bilateral entre la delegació de l’Executiu encapçalada per Landry Riba i la Comissió Europea representada en la figura del vicepresident Sefcovic, amb la perspectiva de què encara falten per negociar 14 annexos dels 25 que constitueixen l’acord d’associació. Demà es negociaran els relatius a la normativa tècnica dels productes, de comerç, de dret i de societats, la lliure circulació de treballadors, el dret d’establiment, el reconeixement de qualificacions professionals i els serveis i, finalment, les telecomunicacions. En total, es negociaran sis annexos dels 14 restants, els quals tenen un caràcter «més sensible» que farà d’aquesta nova ronda de negociacions clau pel desenvolupament de l’acord d’associació entre el Principat i la UE.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT