PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tor ressalta la sostenibilitat i l’igualtat de gènere amb l’OIF

La ministra i Espot inicien la setmana de treball a les Nacions Unides

Per Joan Jiménez

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, amb la secretaria general de l’OIF, Louise Mushikiwabo.
La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, amb la secretaria general de l’OIF, Louise Mushikiwabo. | Govern d\'Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va iniciar ahir la setmana de treball a Nova York dins del marc de la 78ena Asamblea General de les Nacions Unides (UNGA)  amb el Diàleg de la Francofonia d’Alt Nivell anomenat ‘Per una Francofonia present als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) el 2030’. Durant aquesta trobada de mandataris fracòfons, Tor va exposar als seus homòlegs les accions d’Andorra a favor de la sostenibilitat, la igualtat de gènere i els drets dels infants i els adolescents. Exemples mostrats per part de la ministra van ser la gratuïtat del transport públic gratuït o la llei d’igualtat.

Durant la seva intervenció, Tor va agraïr la tasca que realitza l’Institut de la Francofonia per al Desenvolupament Sostenible (IFDD) a favor d’impulsar el diàleg i l’intercanvi d’experiències sobrela progressió de l’assoliment dels ODS entre els membres de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF). Aprofunditzant més en aquest punt, la ministra va expressar que, durant la reunió de punts focals que es va celebrar a Andorra l’any passat, va poder constatar que la solidaritat francòfona permet multiplicar les iniciatives, assolir els compromisos i avançar en la mateixa direcció cap als reptes globals i comuns marcats per l’Agenda 2030. Així mateix, va remarcar la importància del multilingüisme per una cooperació internacional més efectiva.

Assemblea General i Relacions Bilaterals / Així mateix, la delegació d’Andorra encapçalada pel cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra Tor començen així la setmana de treball en motiu de l’UNGA, on participaran en diferents reunions d’Alt Nivell organitzades paral·lelament al Debat General, i en les reunions bilaterals previstes al llarg d’aquesta setmana que clourà el pròxim divendres, amb la intervenció de Xavier Espot davant de l’Assemblea General.

El cap de Govern aprofitarà aquesta nova Assemblea General per a dur a terme diferents reunions bilaterals amb diversos estats membres de l’ONU. Ahir, la primera d’aquestes reunions va ser amb la primera ministra d’Islàndia, Katrín Jakobsdóttir, amb qui va compartir els avenços que s’estan produint amb l’acord d’associació amb la Unió Europea, a més de refermar el compromís comú entre ambdós estats sobre reptes que tenen impacte d’àmbit global. El cap de Govern va tenir l’oportunitat de rebre el feedback d’un país com Islàndia, que forma part de l’Espai Econòmic Europeu. A més, el cap de Govern va comunicar a Jakobsdóttir la voluntat de l’Executiu de sol·licitar col·laboració amb el secretariat de l’Associació de Lliure Comerç (EFTA) pel procés d’implementació de la legislació europea a Andorra. Tant Espot com Jakobsdóttir van intercanviar les realitats polítiques i econòmiques d’Islàndia i Andorra, a més de reptes globals com el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT