PUBLICITAT

La mèdul·la òssia busca fer ‘match’ en una nova campanya

La iniciativa ve motivada pel fet de cercar nous donants, així com visibilitzar el paper d’aquests

Per Alex Montero

La ministra de Salut, Helena Mas, amb el president de la fundació que porta el seu nom, Josep Carreras.
La ministra de Salut, Helena Mas, amb el president de la fundació que porta el seu nom, Josep Carreras. | ANA/M.R.

La plaça Guillemó d’Andorra la Vella ha acollit avui a la tarda la campanya ‘Match Tour: un tour per l’amor, l’amor per la vida’, en commemoració del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia celebrat el passat dissabte 16 de setembre. La iniciativa, que té l’objectiu de cercar nous donants per a aquesta malaltia, està impulsada per la Fundació Josep Carreras i l’Organització Nacional de Trasplantaments d’Espanya (ONT), a més de comptar amb el suport del Govern i el Servei d’Atenció Sanitària (SAAS).

«Estem molt contents i satisfets de posar llum i visibilitat a una iniciativa tan important per tanta gent perquè al final estem donant vida», ha manifestat la ministra de Salut, Helena Mas, qui ha afegit que «volem que la gent entengui la importància de donar i que no és un procés difícil de dur a terme». En termes de xifres, Mas ha indicat que «per al moment, compten amb unes cinc persones que s’han inscrit de nou», fent èmfasi en el fet que «com més persones sumem, més persones podrem ajudar». Cal recordar que, a hores d’ara, la ràtio de donants «és molt petita, amb unes 3.500 persones aproximadament».

En línies semblants s'ha volgut pronunciar el president de la fundació, Josep Carreras: «Jo animaria a tothom a què pensés seriosament a fer-se donant perquè és una demostració de solidaritat humana molt rellevant». Sobre la tasca de la fundació que porta el seu nom, el representant ha declarat que «al principi no pensàvem que agafaria aquesta volada», indicant que «ens trobem en països com Alemanya, Estats Units o Suïssa, a més d’inaugurar un centre de recerca de lluita contra la leucèmia». Aquest espai es troba a l’Hospital Germans Tries i Pujol de Badalona, amb una superfície total d’11.000 metres quadrats. «Crec, amb tota la modèstia, que estem fent una tasca magnífica amb totes les altres organitzacions del món i que Andorra s’hagi sumat a la campanya és una demostració de solidaritat i de sensibilitat per part del Govern andorrà», ha conclòs Carreras.

La ministra de Salut ha valorat les dues noves mesures entrades en vigor durant el dia d'avui

Els actes de psicologia, inclosos en la CASS / La ministra de Salut ha aprofitat la seva intervenció per aprofundir en la qüestió de la inclusió dels actes de psicologia a la cartera de serveis de la CASS, després d’haver entrat en vigor aquesta mesura durant el dia d’ahir: «Ara mateix hi ha cinc persones acreditades des del ministeri per a dur a terme el procés de signatura del conveni amb la parapública», remarcant que, tot i això, «els professionals es van sumant de forma progressiva i van sol·licitant l’accés a tots els requisits». Aquests tres requisits passen pel conveni amb la CASS, l’acreditació per part del ministeri i l’accés a l’historial clínic. A més, tal com ha mencionat Mas, els usuaris ja en poden fer ús d’aquesta nova mesura mitjançant una sol·licitud a través del metge referent, «qui derivarà als pacients si així ho considera adient». 

La figura del tercer pagador / La ministra de Salut ha aprofitat la seva intervenció per mostrar la seva felicitat envers l’entrada en vigor de la figura del tercer pagador per a majors de 65 anys a les farmàcies del país: «De moment no hi ha hagut incidents dignes de mencionar, tot i que hem d’esperar perquè potser amb el pas dels dies hi ha una situació a la qual hàgim de posar remei», ha explicat Mas, agraint una vegada més «a les farmàcies, al col·legi farmacèutic i a la CASS per la seva col·laboració». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT