PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

FEDA continua els treballs de millora de la maquinària

Els generadors tenen prop de 100 anys i la maquinària és la mateixa

Per El Periòdic

Els generadors, a la central hidroelèctrica de FEDA.
Els generadors, a la central hidroelèctrica de FEDA. | ANA/ L. G.

«Estem obrint un calaix que fa 100 anys que funciona i s’ha de ser molt respectuós amb això perquè, potser, gràcies a tot aquest manteniment i a tot aquest respecte, podem tenir-lo 100 anys més amb nosaltres». Amb aquestes paraules definia el responsable del servei de manteniment de FEDA, Santi Bos, la feina que s’està duent a terme aquests dies a la central hidroelèctrica per fer «un canvi massiu» de les turbines dels generadors. Bos detallava que cada any es duen a terme tasques de reparació i comprovació de l’estat de la maquinària, per «saber si les turbines es troben en perfecte estat, si hi ha algun defecte mecànic, si hi ha alguna fissura o si hi ha algun element que pugui perjudicar la producció».

Aquestes tasques anuals aquest any són especials precisament perquè les turbines han estat substituïdes i ara amb les que han estat retirades s’avaluarà el seu estat i si poden ser reaprofitables per a produccions més endavant. Els generadors amb què FEDA produeix energia elèctrica tenen prop de 100 anys i la maquinària continua sent la mateixa que un segle enrere. Per tant, és molt important que cada vegada que es toquen aquests ginys es faci «amb un respecte important perquè són elements que van fer possible el que som avui en dia», reivindicava el responsable de manteniment tot recordant l’evolució del país gràcies a l’electricitat, al mateix temps que remarcava la producció d’energia que aquesta maquinària fa possible, tenint en compte, d’una banda, els preus actuals del mercat i, de l’altra, que l’electricitat produïda és 100 per 100 renovable.

«Fa 100 anys que produeixen energia elèctrica verda sense cap mena d’emissió per al país. Aquesta energia elèctrica per a nosaltres, avui dia, amb els problemes que hi ha, amb els mercats d’energia, les fluctuacions, és molt important», assenyalava, tot afegint que «és fonamental poder tenir una producció i fer-la molt segura».

Per dur a terme aquestes feines de manteniment, i malgrat que FEDA té personal qualificat per fer-ho, es compta amb la col·laboració d’Électricité de France (EDF) que envia uns experts que «capitanegen» i «guien» els treballs. En aquest sentit, Bos detallava que es tracta de gent molt experimentada, que fa aquesta feina cada dia, ja que França disposa d’unes 500 centrals com la de FEDA i aquests tècnics es dediquen a fer-ne els manteniments adequats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT