PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Concòrdia demana suspendre les negociacions amb Europa

L'executiva s'ha reunit per analitzar la situació després del pas fet per Mònaco

Per El Periòdic

| Govern d\'Andorra

Concòrdia demana que se suspengui, de manera provisional, la participació andorrana en les negociacions de l'acord d'associació d'entrada al mercat únic. La formació ho ha fet aquesta mateixa tarda a través d'un comunicat

El partit exposa el contingut de la reunió entre la Comissió Europea i el Principat de Mònaco, on es va acordar suspendre provisionalment les negociacions. En un comunicat, la Unió Europea va remarcar que "la Comissió continuarà disposada i llesta a continuar les negociacions en el futur per a un acord d'associació amb Mònaco". En el comunicat es detallava també la intenció de procedir amb les negociacions per a l'acord amb Andorra i San Marino i poder concloure'l en els propers tres mesos, expliquen.

L'executiva de Concòrdia s'ha reunit per valorar la situació i ha decidit demanar la suspensió provisional de la participació andorrana en aquestes negociacions. En un comunicat, el partit explica que creuen en la importància de refermar lligams d'Andorra amb les institucions de la UE, però sempre de forma gradual, des d'una perspectiva pragmàtica i mesurant prèviament els impactes que els nous acords poden suposar. Expliquen que "el partit és conscient que el context el Principat de Mònaco i d'Andorra no és el mateix, però constata preocupacions comunes després d'analitzar les declaracions públiques dutes a terme els darrers dos dies al Principat".

A més, Concòrdia exposa que és important per a Andorra trobar un millor encaix al mercat europeu, però ha de ser de manera gradual i conservant la seva independència legislativa. "L'alternativa, tal com també ha plantejat el parlament del Principat de Mònaco, és la negociació sectorial amb la UE, per tal d'apropar de forma progressiva i sense sobresalts el mercat andorrà i l'europeu", detallen des del partit.

Consideren que dins del marc de negociació actual, que planteja la incorporació immediata no es podria protegir adequadament els interessos del país per diverses qüestions: "privatització d'Andorra Telecom en un termini inferior a 10 anys, fet que implicaria renunciar als ingressos que l'empresa suposa pel Govern i liberalitzar el mercat; pèrdua de control en l'autorització prèvia de la inversió estrangera directa davant de l'entrada de capital estranger en sectors ja consolidats; impossibilitat d'excepcions reals a la lliure prestació de servei pels professionals liberals de la UE dins d'Andorra; indicació que no és possible mantenir per part andorrana, de forma indefinida, un sistema de quotes migratòries que garanteixi una demografia sostenible per la qualitat de vida i una relació equilibrada amb la natura; negativa definitiva de la UE a crear un tribunal ad hoc, similar al de l'Espai Econòmic Europeu, que decideixi en cas de desacord entre els representants andorrans a la UE, sent el responsable el Tribunal Superior de Justícia de la UE".

Per aquests motius des del partit creuen que l'acord "no s'adequa amb el manteniment de les singularitats d'Andorra". A més, es mostren preocupats per la manera amb la qual el Govern està gestionant les negociacions per temes com l'absència d'estudis d'impacte econòmic de l'acord, i que la informació proporcionada a la ciutadania no inclogui els riscos i efectes negatius esperables de l'acord.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT