PUBLICITAT

Andorra la Vella

Campanya per fomentar la donació de mèdul·la òssia

Amb el nom de ‘The Match Tour’, la Fundació Josep Carreras vol arribar als 500.000 donants

Per Maria Lozano

Un moment de la roda de premsa celebrada aquest divendres.
Un moment de la roda de premsa celebrada aquest divendres. | SFGA/JAViladot

Avui es commemora el Dia Mundial del Donant de medul·la òssia, i per això Govern i el Servei Andorrà d’Atenció s Sanitària (SAAS) s’han sumat a la campanya ‘Match Tour: un tour per l’amor, l’amor de la vida’, impulsada per la Fundació Josep Carreras i l’Organització Nacional de Trasplantaments d’Espanya.

La Secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, va explicar ahir en una roda de premsa que des de l’any 2020 es va iniciar el conveni amb la Fundació per aconseguir el major nombre de donants possibles, i des d’aquell moment a Andorra se n’han comptabilitzat 460. Tot i així, des del Ministeri de Salut exposen que se’n necessiten molts més perquè «la probabilitat de trobar un donant fora de la família només és d’1 entre 3.500 persones». Per això, Pérez va voler recalcar que «pel Govern és molt important formar part de la campanya ‘Match Tour’, que té com a finalitat ajudar a les persones que pateixen leucèmia a trobar un donant compatible».

La campanya consta d’un autobús que anirà per diferents ciutats d’Espanya i el pròxim dilluns 18 farà parada a Andorra la Vella. Per a l’ocasió, des del Ministeri de Salut s’han programat diferents activitats a la Plaça Guillemó de la capital, entre les 17.00 i les 21.00 hores, per incentivar a la població de 18 a 40 anys que donin medul·la òssia. Cal destacar que, tot i que el límit de registre és fins als 40 anys, una vegada que estàs inscrit pot donar fins als 60. A la jornada també hi participarà l’Associació de Trasplantats d’Andorra (ATIDA) i la Creu roja Andorrana, a més del grup de música Black and white digital, el Cor Rock d’Encamp i els Castellers d’Andorra.

Serà en aquest espai on el SAAS desplegarà un equip perquè les persones interessades rebin informació i puguin efectuar la primera extracció de sang per registrar-se a les bases de donants. Per fer aquest acte no cal que resideixis al país, ja que en el registre per exemple també forma part Espanya. El director assistencial del SAAS, Marcos Gutiérrez, va relatar que «el procés per registrar-se com a donant és molt senzill. Només has de fer una petita extracció de sang que després s’analitza per introduir la informació genètica del donant en cas de registre.

Per altra banda, la membre del patronat de la Fundació Josep Carreras, Júlia Carreras va explicar que «l’objectiu de la fundació és que la leucèmia sigui una malaltia curable per tothom i que tots els donants puguin trobar el seu donant compatible», recalcant la dificultat de trobar-ne un tot i que el registre és internacional. Per això va voler recalcar que l’objectiu de la campanya Match Tour és «captar nous donants de medul·la per a arribar a la xifra global de 500.000 persones inscrites al Registre de donants de medul·la òssia (REDMO).»

La medul·la òssia és el teixit on es troben les cèl·lules mare que produeixes totes les cèl·lules de la sang. El trasplantament d’aquesta és l’única esperança per a molts malalts de leucèmia i altres malalties de la sang. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT