Andorra La Vella
Concòrdia treballa en una proposta de llei per la inversió estrangera
Els membres de la formació van exposar ahir els punts d’aquesta que volen modificar
Els consellers generals, Pol Bartolomé i Jordi Casadevall, junt amb el president de Concòrdia, Cerni Escalé, van presentar ahir davant dels mitjans la proposta de llei que volen fer sobre la inversió estrangera immobiliària. Escalé va deixar clar que aquesta proposta es penjarà a la pàgina web del partit, ja que volen que les persones puguin opinar i fer les modificacions necessàries respecte a aquesta.
El president del partit va comentar que esperen tres coses respecte a la proposta de llei. En primer lloc, que pugui donar transparència a les proposicions de llei abans que hagin entrat a tràmit parlamentari. En segon lloc, permetre un contacte amb els operadors econòmics i socials amb text en mà per tal d’aconseguir un diàleg més coral i participatiu. I, en tercer lloc, si des de la formació veuen que hi ha bona sintonia amb els altres partits podran fer o presentar lleis de manera conjunta.
Per altra banda, el conseller general Bartolomé va comentar que aquesta proposta de modificació s’estructura en set punts que va explicar de forma detallada. Com a primer aspecte, el més important des del punt de vista substantiu fa referència a l’article 1 de la llei d’inversió estrangera en les quals s’estableixen quines tipologies de residència estan incloses en el règim d’aquesta llei. «Des de Concòrdia plantegem una ampliació de la tipologia de residències per als nòmades digitals, per als residents passius i per als treballadors de compte propi. Tots aquests tipus de residència quedaran establerts amb els límits que estipuli la llei», va concretar Bartolomé.
En segon lloc, el reforç de la clàusula de salvaguarda establerta en l’article 2. Aquesta inclou els factors que permeten al Govern denegar objectivament les sol·licituds d’inversió estrangera. Fins avui els factors eren molt ambigus i poc clars, el conseller va recalcar que «cal definir-los amb més detall per donar més seguretat jurídica».
Com a tercer punt, estan les inversions estrangeres directes. Des de Concòrdia són partidaris d’establir un impost equivalent al 10% de la inversió com el que plantejava el Govern, però fins que l’Executiu no presenti el seu projecte de llei restaran a l’espera.
Seguidament, van parlar de la inversió estrangera en immobles. Des del partit, plantejaran l’establiment d’un sistema de quotes que fixarà l’ocupant màxim del nombre d’habitatges d’Andorra que podran ser adquirits mitjançant inversió estrangera. D’aquesta manera, «desincentivarem la definició d’immobles per part de persones no residents i recaptarem més ingressos a través de l’impost que ens permetrà desenvolupar el parc públic d’habitatge», va concretar el conseller general.
Els altres tres punts restants van ser anunciats per l’altre conseller i membre del partit, Casadevall. Volen estudiar la demanda dels diferents sectors sobre la impossibilitat de reforçar les eines dels mitjans per poder fer el seguiment de les inversions estrangeres. El conseller va recalcar que «és molt interessant poder disposar d’aquesta informació per saber cap a on s’està anant».
En sisè lloc, des de Concòrdia volen crear un règim sancionador. «Creiem que és una eina molt important a l’hora de poder sancionar conductes que se surtin del marc que fixa la llei», va explicar Casadevall. Per aquest motiu, creuen necessari fer una construcció estàndard d’un règim sancionador amb faltes lleus, greus i molt greus amb una certificació de sancions corresponents a cada nivell. Un punt clau de la proposta, ja que creuen que generaran més debat.
Finalment, volen analitzar la no retroactivitat d’aquestes modificacions pel que fa a les persones que ja estiguin residint a Andorra.
Aclariment respecte al nivell del català exigit / Abans de començar a parlar sobre la inversió estrangera, el president de Concòrdia va voler fer un aclariment sobre el nivell de català que es vol exigir per a residir al país. Sobre el plantejament que ha publicat el mitjà de comunicació El País d’eximir la quantificació del català a aquelles que són persones emigrades, però que no entren dins la quota de permisos de residència i treball a Andorra. Relacionat amb això, el president del partit va detallar que «el principi que si tens diners no cal que parlis la nostra llengua a Concòrdia ens sembla nociu per la constitució del país». Des de la formació creuen que amb aquesta decisió i altres estem convertint a Andorra amb un país per a rics. Un fet que des del partit creuen que s’ha d’evitar.