PUBLICITAT

Andorra la Vella

La 39a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor obre les portes

El cicle de conferències d’enguany es recull sota el títol ‘La medicina al segle XXI, avenços i límits’

Per Alex Montero

La inauguració de la 39a Universitat d’Estiu i Tardor.
La inauguració de la 39a Universitat d’Estiu i Tardor. | ANA/L.G.

La 39a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra (UETA) ha donat avui el tret de sortida a un nou cicle de conferències, sota el títol ‘La medicina al segle XXI, avenços i límits’. Així doncs, la premissa d’enguany és portar al prisma social les possibilitats fins ara desconegudes que pot explorar la medicina en els camps de la genètica i la intel·ligència artificial, tant per a la diagnosi com per al tractament de les malalties.

La inauguració d’aquesta nova edició ha comptat amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, i del ministre de Relacions Institucionals, d’Educació i Universitats, Ladislau Baró: «La intenció continua sent vincular les aportacions purament científiques, tant aquelles físiques i naturals com socials, amb altres aspectes més humanístics, filosòfics i vinculats al món de l’ètica i el valor», ha esmentat el ministre, qui ha afegit que aquest any «es planteja la conciliació entre els dos mons i més en un àmbit com és la medicina, amb tots els canvis que s’han viscut». Responent aquesta qüestió, Baró ha apel·lat a «l’envelliment cada vegada més elevat de la població i que genera una sèrie de noves malalties degeneratives», així com «a la incorporació de noves tecnologies». «La genètica ha evolucionat de tal manera que és capaç de reproduir el genoma humà i treballar amb ell», ha indicat aquest.

La missió principal dels ponents que participen en les xerrades és ajudar a comprendre aquests avenços i els límits ètics de la medicina. Així ho ha remarcat el moderador de les diferents sessions i catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya, Salvador Macip: «L’important és establir un debat entre els científics i la societat, ja que tots hem de decidir el camí de la ciència cap al futur», afegint que «és important que el Govern o les institucions organitzin xerrades com aquestes per poder generar un debat i interès per a tothom». 

Quatre sessions diferents / El cicle de conferències s'ha donat avui inici amb la presència del president del Comitè d’Ètica de l’Institut Nacional de la Salut i la Recerca Mèdica de París, Hervé Chneiweiss, amb la ponència titulada ‘Medicina i tecnologies emergents: quins reptes ètics té?’. Demà serà el torn de la directora científica del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques d’Espanya, María A. Blasco, acollint els pròxims 25 i 26 de setembre les dues altres xerrades que tancaran aquesta edició. Pel que fa a la primera, serà el cap del Departament de Malalties Cognitives i Conductuals de l’Hospital de la Salpêtrière de París, Bruno Dubois, qui es posarà al capdavant del públic per parlar sobre tot el que té a veure amb la malaltia de l’Alzheimer. Finalment, la professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya, Carme Torras, clourà l’edició parlant de la robòtica assistida en l’àmbit mèdic. 

Una sèrie de perfils molt diferents, ja que com ha mencionat Macip, la clau d’aquestes sessions és portar gent de camps molt diversos: «No serveix que només vinguin científics o gent que treballa als laboratoris, sinó que la intenció és poder generar un debat entre els mateixos experts». Tanmateix, el moderador ha remarcat que la ciència «està anant cada vegada més cap a un camp més multidisciplinari i hem de ser conscients que darrere d’una figura científica hi ha tot un equip que fa que els avenços siguin conjunts». 

Totes les ponències tindran lloc a l’Auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, sent gratuïtes i obertes a tots els públics.

PUBLICITAT
PUBLICITAT