PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un 50% dels residus urbans que es generen al país es reciclen

Casal destaca les «molt bones dades ambientals» aconseguides l’any passat

Per Anna Mencos

El ministre Guillem Casal, i la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer.
El ministre Guillem Casal, i la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer. | SFGA/JAViladot

De la totalitat dels residus urbans que es generen al país, de l’àmbit domèstic i els residus generats per serveis i començos, gairebé el 50% passen per un procés de reciclatge, el que suposa assolir els objectius establerts al Pla Nacional de Residus amb horitzó 2020. Així ho va explicar ahir el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, juntament amb la directora del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, en la presentació dels resultats i el balanç de la gestió dels residus urbans, així com les dades de seguiment i control de la qualitat ambiental de l’any 2022. Casal va destacar que «un dels atractius que té Andorra com a país és la qualitat ambiental, i per tant el que presentem són aquestes dades de qualitat que ens permeten continuar tenint aquest punt fort com a país». El ministre va explicar que «tenim un petit increment de la quantitat de residus generada al país», sobretot procedent de les runes de construcció que fa augmentar els llindars, però va destacar que «tenim l’assoliment del 50% dels residus reciclats que era l’objectiu marcat l’any 2020».

Pel que fa a l’aigua, cal recordar que estem parlant d’aigua superficial, per tant, d’analítiques tan psicoquímiques com biològiques als rius. Aquestes dades són molt bones, «hem detectat que pel que fa a la qualitat biològica el 68% dels rius tenen una qualitat excel·lent i bona, per tant, estem en una situació molt bona». Pel que fa a les dades psicoquímiques, han disminuït tot i que asseguraven que no és una preocupació, ja que tenint en compte els bons resultats de les dades biològiques, mostren una bona qualitat de la flora i la fauna que es troben al riu. El ministre va detallar que això no vol dir que els rius registrin pitjors dades de qualitat tot i que si va admetre que treballaran de manera conjunta amb els comuns perquè s’han detectat una sèrie de punts on hi ha «una qualitat diferent». «No ens preocupa, però hi ha accions que es poden fer», va subratllar el titular de Medi Ambient. Referent a les dades de qualitat d’aire, els índexs apunten que el 84,5% de l’aire que respirem és d’una qualitat excel·lent o bona, mentre que el 60% de les estacions registren una excel·lent qualitat acústica.

D’altra banda, també van detallar que el 2022 s’han generat gairebé 150.000 tones de residus, sense comptar les terres i les pedres (residus d’excavació), i que això suposa un augment del 8,6% respecte a l’any 2021. D’aquests residus, un 27% es gestionen aquí a Andorra, i l’altre 73% s’exporta fora. Aquest increment està relacionat amb l’augment de gairebé un 10% de runa de construcció (material de construcció), i per un augment del residu urbà o el que també l’anomenaríem domèstic (el que es genera a les llars i els comerços). Ferrer va explicar que aquest darrer, «el 2022 estem entorn de 150.000 tones, i si veiem l’evolució de la generació de residus, són una quantitat de residus que s’assimila a les condicions prepandèmia». També va destacar que tot i que se situa en una quantitat de 150.000 tones, el que sí que ha augmentat de manera exponencial és la població equivalent. «El 2021 estàvem al voltant d’una població equivalent de 97.000 i ens trobem l’any 2022 amb una població equivalent als 117.000 habitants. Això el que ens demostra és que tot i que sí que s’ha incrementat la generació de residus, hem de tenir en compte que també ha augmentat la població i, per tant, les ràtios serien diferents».

Si passem a parlar de reciclatge, específicament a les recollides selectives —vidre, envasos lleugers, paper i cartó i matèria orgànica—, es pot observar que la quantitat que s’ha recollit de manera selectiva neta ha augmentat. Ferrer detallava que en valorar el grau de reciclatge que indica l’augment d’aquesta quantitat, han calculat que el percentatge de reciclatge assolit és d’un 49%. Casal i Ferrer van subratllar la «necessitat de col·laborar amb els comuns» per trobar «les millors solucions per a la recollida de residus».

Durant la roda de premsa també es va posar en relleu que l’any passat el 68% de les estacions de control de la qualitat fisicoquímica distribuïdes arreu del país van registrar valors de qualitat de l’aigua entre excel·lent i bona. En aquest sentit, Ferrer va subratllar que l’any passat, per primera vegada des que es fan mesuraments, totes les estacions van registrar qualitats excel·lents o bones.

El ministre va agrair la feina dels tècnics, als comuns, i a les administracions, perquè «és una gran feina continuar mantenint aquests alts nivells de qualitat ambiental i continuar tenint aquest atractiu com a país». També va agrair a la ciutadania perquè sense el seu compromís no s’hagués pogut assolir aquest objectiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT