PUBLICITAT

El Govern vol que Andorra figuri a l'informe de competitivitat del Fòrum Econòmic Mundial

  • El sector turístic preveu una recuperació ràpida per l'impacte dels països emergents
  • Suïssa, Alemanya i França tenen els entorns més atractius per al turisme
07032011_forum
Un moment del Fòrum Global de Turisme, aquest matí a Andorra la Vella. Foto: TONY LARA
El ministre d'Economia i Finances, Pere López, ha dit aquest dilluns que el Govern ha iniciat les gestions pertinents amb el Fòrum Econòmic Mundial per tal que Andorra sigui evaluada en l'informe de competitivitat turística que s'elabora regularment i que aquest dilluns al matí s'ha presentat al Global Tourism Forum (GTF). López ha assenyalat que, de moment, el Principat no hi és contemplat per la "feblesa estadística" del país que no permetria complir amb tots els requisits informatius que demanda el Fòrum Econòmic Mundial per estudiar la competitivitat dels països. D'altra banda, en el marc de les conclusions, López ha afirmat que el Govern se sent satisfet dels resultats del GTF celebrat a Andorra la Vella i ha afegit que l'esdeveniment ha permès, entre d'altres coses, iniciar contactes per treballar en mercats emergents com el Brasil o la Índia.
D'altra banda, el sector del turisme té bones perspectives de creixement en els pròxims anys a nivell internacional, segons han coincidit a ressaltar els principals agents del sector turístic internacional reunits al Global Tourism Forum que se celebra a Andorra la Vella. El secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), Taleb Rifai, i el president del World Travel & Council Tourism (WTTC), David Scowsill, han mostrat el seu convenciment sobre una recuperació del sector després de la crisi econòmica per l'impacte sobretot dels països emergents BRIC (Brasil, Rússia, Índia i Xina), que generaran el 30% del nou volum de turistes a nivell global amb la previsió que es generin 65 milions de llocs de treball nous. Scowsill ha dit que "la indústria es recupera ràpidament" mentre que, de la seva banda, Rifai ha dit que cal més coordinació i treballar "amb un mateix denominador comú" per tal de poder tenir més capacitat d'actuació coordinada entre països.

Scowsill ha assegurat que el creixement de la indústria del turisme a nivell internacional es veurà fortament afectada per l'efecte dels països BRIC i, en aquest sentit, ha recordat que el 30% del volum de nous turistes procedirà precisament d'aquests països, Brasil, Rússia, Índia i Xina. Scowsill ha afegit que algun dels problemes que poden perjudicar el creixement poden ser la "incapacitat a nivell de governs a l'hora de prendre decisions" quan es produeix alguna situació crítica. En aquest sentit, ha fet referència al cas de les cendres del volcà finlandès Eyjafjällajokull, que, segons ell, va posar en evidència la manca de coordinació aèria. "Falta una entitat de control aèria única i comú per a Europa", ha assegurat.

Desde l'OMT, Rifai ha insistit en què una major coordinació de tots els agents del sector pot afavorir a nivell global la indústria turística. "Tots hem d'establir un mateix denominador comú per avançar, i aquesta és una cosa en la qual ens hem de posar d'acord i no està passant", ha recordat Rifai durant la seva intervenció en el primer debat del Global Tourism Forum d'Andorra, on aquest dilluns al matí s'ha parlat de l'estat actual de la indústria turística a nivell internacional.
Rànquing
Suïssa, Alemanya i França tenen els entorns més atractius per al desenvolupament de la indústria de viatges i turisme, d'acord amb el quart Informe de Competitivitat de la Indústria de Viatges i Turisme publicat aquest pel Fòrum Econòmic Mundial i donat a conèixer en el marc del Global Tourism Forum. Àustria, Suècia, Regne Unit, Estats Units, Canadà i Singapur són els altres set països que integren la llista en els deu primers llocs, segons l'índex, que ha estat presentat pels seus autors a Andorra la Vella.
Entre els deu primers països, n'hi ha tres que han perdut posicions respecte el 2009. El que més perd és Canadà, passant de la cinquena posició del 2009 a la novena en aquest últim informe. Àustria cau a la quarta posició perdent dos punts respecte l'últim informe; també Espanya, passa de la sisena posició a la vuitena. Els països que més posicions guanyen són el Regne Unit, passant de l'onzè lloc al setè; els Estats Units, del vuitè al sisè lloc, així com Suècia, que passa de la setena posició a la cinquena aquest 2011.

L'informe d'aquest any, al voltant del tema Després de la crisi, posa de manifest un panorama "prudentment optimista per a la indústira i moltes de les complexitats a les quals s'enfronta i que han de superar-se per a garantir el sòlid creixement del sector en el futur", segons el Fòrum Econòmic Mundial. L'estudi tracta temes com l'impacte de la recent crisi econòmica i financera en la indústria del truisme, la importància de la competitivitat dels preus per atraure al turista i el paper que fa la indústria de viatges i turisme en l'emergent economica orientada a la cura del medi ambient.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT