PUBLICITAT

Canillo

Ensenyat demana «consensos» durant el seu discurs a Meritxell

El síndic general fa èmfasi en el problema de les pensions, l’habitatge o la Unió Europea

Per Joan Jiménez

El sindic general, Carles Ensenyat, durant el seu discurs a l’esglesia de Meritxell, ahir.
El sindic general, Carles Ensenyat, durant el seu discurs a l’esglesia de Meritxell, ahir. | Eduard Comellas

El síndic general, Carles Ensenyat, va fer ahir el seu discurs per la diada de Meritxell a la Basílica de la patrona nacional enfront de tots els consellers i conselleres generals que conformen l’assemblea parlamentària andorrana. Durant aquest, Ensenyat va testificar davant dels representants de les forces polítiques parlamentàries que han de «ser capaços de bastir consensos al tomb de qüestions tan rellevants com: els drets dels ciutadans, la protecció del nostre entorn, les pensions, l’habitatge, la transició energètica o les relacions amb la Unió Europea».

Respecte al discurs del síndic general, diversos representants dels diferents grups parlamentaris van mostrar la seva reacció entorn de les paraules d’Ensenyat i de la jornada de Meritxell. El primer va ser el líder socialdemòcrata, Pere Baró, que va declarar que «és molt important anar tots a una per a poder trobar solucions. Exemples com el de dijous amb la llei d’extrema urgència, no són els millors amb la importància de la cambra que sempre es defensa. Creiem que les lleis s’han de fer de forma conjunta, reflexionada, debatudes i consensuades. Dijous no va ser el cas, creiem que aquesta legislatura hauria de ser un exemple de consens i de lleis on tots puguem treballar i puguem estar d’acord».

Jordi Jordana, president del grup parlamentari demòcrata, per la seva banda, va testificar que Ensenyat va fer «un discurs molt positiu, institucional i encertat pel dia que som. Jo crec que ha sabut combinar el passat, les nostres arrels i d’on venim per saber on anem».

Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, va esmentar que «el senyor síndic en el seu discurs ha fregat l’excel·lència», a més d’explicar que «ens agraden aquests valors i tradicions que ha expressat Ensenyat en el seu discurs. Trobem en aquest 150 aniversari de Meritxell el simbolisme d’aquesta tradició, però també de la unitat nacional i de la cohesió social en trobar-nos tots aquí a Meritxell».

Escalé anima a enfortir l’esperit patriòtic i Baró critica la llei d’urgència d’aquest passat dijous

El líder de l’oposició, Cerni Escalé, del grup parlamentari de Concòrdia, va estipular que «és el dia nacional d’Andorra. Penso que el discurs del síndic ho ha indicat prou bé, i que és un bon dia per a recordar que som un poble unit, independentment de si acaba d’arribar al país o si ho és de tota la vida». Escalé va voler expressar, en aquesta jornada significativa pel país, que «Andorra és les persones que hi viuen i el seu territori. Estem en un moment en el qual les persones comencen a perdre el nostre territori, i un país en el qual es perden les persones i el territori, no és un espai ni per a la identitat ni per a la solidaritat. És un país que no pot sobreviure». Escalé va sentenciar dient que «és una bona ocasió per enfortir l’esperit patriòtic andorrà i per recordar els reptes que tenim al davant».

El conseller no adscrit de Liberals, Victor Pintos, va compartir la seva reflexió sobre el discurs, caracteritzant aquest com «complet, emotiu i patriòtic, que reforça la institució» del Consell General. Pintos va afegir que «s’està fent la divisió de poders amb el qual la cambra representa allò que és, i (el síndic) ens ha donat una pinzellada de la institució, amb caràcter central, important, estratègica i històrica».

La líder d’Andorra Endavant (AE), Carine Montaner, va estipular que «el síndic, des que ha començat, ha fet moltes coses per a fer progressar el Consell General, el seu discurs va en aquesta línia i és fantàstic». Montaner va explicar que les raons de què les paraules d’Ensenyat siguin molt positives, és que «torna a posar al Consell General al centre de les nostres institucions, al seu lloc». Per acabar, Montaner va valorar «el missatge que ha dit de mà estesa i consens, de posar sobre la taula els neguits del ciutadà, que és el rol de la institució i dels consellers i conselleres».

En conclusió, les reaccions respecte al missatge del síndic general són bastant positives, amb un consens entre les diverses forces polítiques de solucionar els diferents reptes de la ciutadania andorrana de forma cooperativa dins de la institució del Consell General i poder arribar a acords conjunts.

PUBLICITAT
PUBLICITAT