PUBLICITAT

Canillo

El Vaticà vol «una solució satisfactòria per a tots» quant a l’avortament

Parolin al·lega estar «treballant i reflexionant» en aquesta «qüestió complicada i complexa»

Per Joan Jiménez

El secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, i el cap de Govern, Xavier Espot, ahir en roda de premsa al santuari de Meritxell.
El secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, i el cap de Govern, Xavier Espot, ahir en roda de premsa al santuari de Meritxell. | SFGA/CESTEVE

Durant la jornada de celebració del dia de la patrona de Meritxell celebrada aquest matí, el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, ha visitat el Principat per presidir la missa, amb motiu dels 150 anys de la proclamació de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona del país, amb el Copríncep Episcopal, Joan-Enric Vives, i celebrar una sèrie de trobades de treball amb el cap de Govern, Xavier Espot. 

Després de la cerimònia, els dos mandataris han fet una roda de premsa, on s'han mostrat satisfets celebrant les bones relacions existents entre els dos països. Durant la compareixença, tan Parolin com Espot han explicat multitud de temàtiques relatives a la relació entre el Vaticà i el Coprincipat. La més destacada ha estat en matèria de la despenalització de l’avortament, on el secretari d’Estat ha reconegut que és una «qüestió molt complicada i complexa» que entra en conflicte amb els valors «de la Santa Seu del principi de la defensa de la vida en totes les etapes». Tot i així, Parolin s'ha mostrat comprensió per la demanda de la societat andorrana a favor de la despenalització al·legant que «estem treballant, reflexionant i profunditzant» en aquesta matèria, però «això no se soluciona d’avui per a demà». Parolin ha sentenciat al·legant que aquesta problemàtica requereix «molta participació, compromís i saviesa que ja estem duent a terme amb el Govern. L’únic que puc dir és que esperem trobar una solució satisfactòria per a tots».

El cap de Govern ha posat èmfasi en les bones relacions i cooperació que duen a terme el Principat i el Vaticà a l’hora d’afrontar reptes comuns en la defensa dels drets humans, la solidaritat i la lluita contra el canvi climàtic. Un exemple d’aquesta sinergia entre ambdós estats és l’acollida andorrana a 387 persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna, on ha destacat la col·laboració entre el país i el Vaticà amb el protocol amb la Comunitat de Sant Egidi per a la creació d’un corredor humanitari. Tant és la bona sinergia recaptada pels dos estats i la multitud de reptes comuns que afronten que Espot ha anunciat la possibilitat de treballar en «una coalició de petits estats on puguem sumar esforços i sinergies, precisament, per arribar més lluny i millor en aquest important repte que tenim tota la humanitat», fent referència específica en la lluita contra el canvi climàtic. El cap de Govern no ha donat més detalls d’aquesta iniciativa, però semblaria ser que aquesta «coalició de petits estats» podria comptar amb Andorra com un dels principals impulsors i la Santa Seu podria arribar a formar-ne part. Espot ha fet referència a la lluita contra el canvi climàtic com una de les missions que tindria aquesta agrupació d’estats de petites dimensions, però va fer èmfasi en els múltiples reptes comuns que comparteix Andorra amb el Vaticà que també podrien ser compartits amb altres petits països europeus.

Així mateix, Parolin ha explicat en referència a la jubilació de Joan Enric Vives, qui ja se situa prop de la franja d’edat corresponent, que la Santa Seu, qui compta amb la competència exclusiva de successió, tindria la voluntat de nomenar un bisbe coadjutor per assegurar una òptima transició en el bisbat i el coprincipat entre Vives i el seu successor, amb qui Parolin al·legava amb cert humor que «sempre hi ha autocandidats». Tot i així, no es descartaria un possible allargament del mandat de l’actual copríncep episcopal. Així mateix, el secretari d’Estat del Vaticà ha al·legat que el Papa Francesc «té la idea» de poder visitar el Principat en algun moment, però que actualment tenen prioritat «països que es troben en més dificultats». Finalment, tant Espot com Parolin han compartit la seva satisfacció pel funcionament del Concordat signat el 2008 per Andorra i la Santa Seu, el qual consideren que va ser fruit d’un treball molt intens i que en l’actualitat s’aplica en la seva globalitat i funciona adequadament, no existint cap element per a actualitzar-lo, segons el cap de Govern i el secretari d’Estat del Vaticà. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT