PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Celebració de la primera edició dels Premis ‘Signema’ al país

El Festival de Cinema, que se celebra aquest cap de setmana, visibilitza el col·lectiu de persones sordes

Per Maria Lozano

Un dels organitzadors de l’esdeveniment, Quim Barceló.
Un dels organitzadors de l’esdeveniment, Quim Barceló. | Arxiu ANA

Avui comença la primera edició dels Premis ‘Signema’, el primer Festival Internacional de Signes d’Andorra. Aquesta iniciativa projectarà 10 curtmetratges, i ha estat creada per l’empresa Parlapp. El representant i organitzador dels Premis, Quim Barceló, va explicar a EL PERIÒDIC que «el festival és un reconeixement a aquells films que han estat seleccionats dins del Festival».
Aquest projecte, va explicar Barceló, va sorgir després que l’any 2020 creessin des de Parlapp un projecte d’accessibilitat turística, posant a diferents punts claus del país un seguit de plaques on hi havia un codi QR. Quan l’escanejaves sortia un vídeo explicant amb llengua de signes el que es necessitava saber sobre aquell punt turístic. Davant la bona resposta d’aquest projecte de les persones amb discapacitat auditiva, Barceló va exposar que «vam voler anar més enllà per englobar la part cultural organitzant aquest esdeveniment».

Respecte a les pel·lícules,se n’han seleccionat 10. Aquestes van ser elegides després d’obrir una convocatòria internacional. Entre els films escollits, n’hi ha d’espanyoles, franceses, colombianes i fins i tot del Canadà, Tot i així, Barceló va informar que la gran part de la producció és castellanoparlant. Respecte als requisits perquè els films se seleccionessin, un dels més importants era que tinguessin subtítols, perquè tothom pugui entendre el film: «no només perquè les persones que no sàpiguen llengua de signes ho puguin entendre, sinó perquè les persones que sí la fan servir puguin desxifrar millor el signe que està fent amb les mans l’actor», va detallar Barceló, que remarca la importància dels subtítols en un festival com aquest.
L’esdeveniment és únic al país i un dels objectius és visibilitzar el col·lectiu de persones sordes: «Tu vas pel carrer i no saps si una persona és sorda o no, llevat que vegis que comença a gesticular per poder parlar amb una altra persona», va explicar Barceló, emfatitzant que «aquesta situació fa invisible aquesta discapacitat, i molta gent no hi pensa». Per això, destacava que «és molt important fer coses com les que fem aquest cap de setmana, li estem dient a la gent al país que aquesta realitat existeix».

Respecte als 10 curtmetratges que es presentaran avui, hi ha temàtiques de tota mena, des de ficció, social, i fins i tot eròtica; trobant diferents gèneres cinematogràfics. Barceló destaca a més, que hi ha pel·lícules amb molta qualitat tècnica, però també d’altres que presenten «un format més casolà. Això està relacionat amb els recursos econòmics que tinguin». Però el que sí es mostra en tots els films és la inclusivitat que presenten, ja que per exemple en algun film aquesta es mostra des de dos protagonistes, on un d’ells és sord i l’altre no. En un altre curt per exemple, el personatge veu el món a través de la sordesa. Aquest punt és clau, «hi ha inclusivitat perquè es presenta el dia a dia de moltes persones».

Encara no se sap del cert si aquest certamen tindrà continuïtat. Barceló va explicar que «des d’Andorra Parlapp», el primer objectiu era tirar endavant l’organització de l’esdeveniment», per això van recórrer des d’un principi a l’ajuda cultural de Govern i de diversos patrocinadors, perquè ens «donessin un cop de mà per a impulsar el Festival». Aquesta ajuda ve donada perquè «organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques triplica les despeses que pot tenir un festival de curtmetratge similar, però sense llengua de signes», informava el representant del festival, que recalcava que «en aquest festival necessitem portar 10 o 12 intèrprets de signes de diferents idiomes perquè ens ajudin a comunicar-nos, i això té un valor afegit molt important».
Per últim, respecte a la imatge que dona a Andorra internacionalment va argumentar que «a escala de país aquest festival dona una imatge importantíssima, i els polítics han de ser una mica egoistes i se n’han d’aprofitar», ja que «al final estem fent quelcom d’accessibilitat universal i inclusiva, i se’n pot treure pit». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT