PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern mostra «sorpresa i llàstima» pel ‘no’ de Concòrdia i Liberals

La Comissió Europea informa que el mandat de negociació en l’àmbit financer no s’ha modificat

Per Anna Mencos

El ministre portaveu, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre portaveu, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/JAViladot

«Sorpresa», «disgust» o «llàstima» van ser els sentiments que el Govern va expressar referent al fet que Concòrdia i Liberals hagin manifestat que no seran presents al pacte d’Estat sobre l’acord d’associació per a la Unió Europea. Així ho va manifestar ahir el ministre portaveu, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Casal va descriure la situació com una pèrdua d’oportunitat que la seva veu sigui escoltada a la Comissió Europea i es va lamentar que el principal partit de l’oposició no formi part d’aquest pacte d’Estat. «És una temàtica crucial pel futur del nostre país, d’un procés d’acostament amb la Unió Europea, que es va iniciar fa molts anys i de diversos partits polítics», manifestava Casal tot afegint que «no és el projecte d’un Govern concret, és un projecte compartit i és un projecte per Andorra».

El portaveu de l’Executiu va manifestar que hi ha molts aspectes que estan negociats, ja que fa molts anys que van començar les negociacions, per tant, el posicionament de Concòrdia no ha pogut ser incorporat, però també ha recordat que actualment s’està en un «moment crucial» perquè s’està fent «l’ajustament polític per a l’encaix ideal de les quatre llibertats en les especificitats andorranes». Casal també va destacar que li «estranya» que Concòrdia digui que el Govern només incideix en els riscos de no tenir aquest acord. Quant al no de Liberals, Casal va manifestar que «si hi ha una llàstima per Concòrdia, us puc dir que encara és més gran amb un partit que ha format part del pacte d’Estat abans, i de les decisions legislatives i executives en el si del Govern, i els puc garantir que el posicionament era unànime i compartit pel que fa a les negociacions», va comentar tot afegint que li agradaria saber a què respon aquesta decisió i a quines temàtiques concretes.

REUNIÓ

D’altra banda, dimecres a la tarda el cap de Govern Xavier Espot, es va reunir amb el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, per traslladar el posicionament d’Andorra en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, en particular en els àmbits de lliure circulació de persones i les telecomunicacions.

Casal va explicar que tenint en compte que aquest setembre s’inicia un tram crucial de les converses de l’acord, la trobada va servir per reafirmar el compromís de cloure en els propers mesos un acord que satisfaci les dues parts, tenint en compte les especificitats d’Andorra. En aquest sentit, Espot va acordar intensificar el diàleg polític amb Sefcovic i va traslladar el posicionament d’Andorra en la negociació. La Comissió Europea va assegurar que en el mandat de negociació en l’àmbit financer, no s’ha modificat, i apuntava que «malgrat el que ens van expressar els reguladors en una carta». Concretament, la Comissió presentarà una proposta tal com estava previst, per la propera ronda de negociació per aquest àmbit financer.

El vicepresident va traslladar a Govern el convenciment que el futur d’Andorra és en el mercat interior i que les dues parts han acordat que els equips han d’intensificar els esforços d’assolir l’objectiu comú de concloure les negociacions d’aquí a finals d’any. Espot i Sefcovic han convingut fer el punt de situació a finals del mes d’octubre i després de la reunió d’avui tindrà lloc una ronda de negociació mensual fins a finals del 2023.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT