PUBLICITAT

Andorra la Vella

Joves amb TEA i Síndrome de Down creen el cartell de la Constitució

Jecom Disseny ha creat el projecte ANISSA, que pretén fer creativitat social

Per Maria Lozano

Imatge de la presentació del cartell.
Imatge de la presentació del cartell. | AUTEA

El síndic General, Carles Ensenyat, va presentar ahir al Consell General el cartell de la 30a edició de la Constitució, amb l’objectiu de crear una voluntat artística per al cartell, a més que s’hi senti representada tota la societat. Així doncs, el cartell ha sigut dissenyat per nois amb Síndrome de Down i Trastorn de l’Espectre Autista, amb un suport professional i de disseny.
Des de de l’empresa Jecom Disseny s’ha creat el projecte ANISSA, on la seva directora, Esther Rabassa fa creativitat social. En aquest cas, com s’ha dit, s’ha agafat a cinc nois amb característiques artístiques especials. Així doncs, la directora va explicar que «quan un client vol un projecte, es fan tallers on els nois i creen làmines, que després aniran a despatx, on s’escanegen i es digitalitzen per a fer el cartell. Aquests tallers tenen una durada de tres hores. Respecte al benefici que tenen els nois amb el taller, Rabassa explica que «al final el seu dia a dia és un que està allunyat d’aquestes experiències, i en poder formar part d’un equip on tots anem a una amb una finalitat professional és molt enriquidor per ells», i remarca que «jo els demano el 100% d’ells i ells m’ho tornen». Respecte a l’horari, explica que a part de les tres hores del taller, fan un descans de mitja part on berenen i «petem la xerrada», formant així una cohesió social entre ells i fent un equip.
Un dels artistes, l’Adrià comentava que «estic molt content de com ha quedat» i remarca que «em va fer sortir de casa. És una bona experiència lúdica que m’enduc», va destacar. Per altra banda, la Noelia, una de les altres noies que ha fet el cartell explica que «dibuixo d’ençà que soc petita» i «em sento molt orgullosa de com ha quedat el cartell i de mi».
Així doncs, el Cartell del 30è aniversari de la Constitució té l’objectiu de reforçar el paper central de la Carta Magna, que garanteix els drets de la ciutadania i tothom s’ha de sentir representat. Per això Ensenyat va destacar que volem remarcar la importància de la nostra Constitució, on tothom té cabuda, perquè la nostra Carta Magna ens regeix a tots i a la vegada ens ofereix igualtat d’oportunitats independentment de les nostres capacitats, diferents a cada persona. Per això «no hem de prejutjar, limitar o condicionar aquestes capacitats perquè precisament cadascú de nosaltres ha desenvolupat habilitats diferents».
Respecte al cartell, Ensenyat va posar èmfasi en la importància que sigui per als 30 anys: «és una xifra molt maca». Per això el cartell d’enguany inicia una col·lecció que s’anirà ampliant els pròxims anys amb altres obres dissenyades per artistes del país. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT